2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
E-útdíj - Németh Lászlóné: eddig 58 milliárd forintot hozott az új rendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-06 08:20:44
Sikeresnek tartja a július elsején bevezetett új elektronikus útdíjrendszert (e-útdíj) a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné egy keddi siófoki szakmai rendezvényen elmondta, hogy eddig 58 milliárd forint többletbevétele származott ebbõl az államnak.

A több mint 700 résztvevõvel megrendezett háromnapos, Nemzeti Közlekedési Napok elnevezésû konferencia nyitónapján a miniszter hangsúlyozta, hogy az új rendszer bevezetése zökkenõmentes volt, és az elmúlt pár hónapban várakozáson felül teljesített. Eddig 58 milliárd forintnyi többletbevételt hozott, és - szemben a környezõ országokban tapasztaltakkal - Magyarországon ez nem járt botrányokkal, nem okozott forgalmi torlódásokat - tette hozzá Németh Lászlóné.

A miniszter ismertette: a nemzeti közlekedési stratégiastratégia idõben elkészült, megkezdõdhet társadalmi egyeztetése, ahhoz bárki hozzászólhat. Az uniós elvárásokat is figyelembe vevõ stratégiában igyekeztek olyan alapelveket lefektetni, amely alapján megfelelõ fejlesztési programmal indulhat Magyarország a 2014-tõl kezdõdõ uniós fejlesztési ciklusban.

A kormányváltáskor a MÁV mintegy 330 milliárd forintos adósságállománnyal küszködött, amelyet a cég vezetésének sikerült az elmúlt 3 évben 60 milliárddal csökkentenie. Ezt Németh Lászlóné "tiszteletreméltó" eredménynek nevezte. Szólt a 2012-es személyszállításról szóló törvényrõl is, amely lehetõvé tette, hogy kiszámítható és átlátható módon mûködjenek a közösségi közlekedésben érintett vállalatok. Megkezdõdik a Volán-társaságok átalakítása 7 regionális társasággá, amitõl hatékonyabb mûködést vár a szaktárca. A lépés elõkészítéseként már zajlik a Volán-társaságok pénzügyi és mûködési folyamatainak átvizsgálása.  A miniszter beszámolója szerint három évvel ezelõtt mintegy 150 milliárd forintnyi elmaradt közútfelújítás várt pótlásra.

Azóta a Széchenyi-terv részeként jelentõs fejlesztéseket terveztek, illetve indítottak el. Az idén 450 kilométernyi alsóbbrendû út teljes rekonstrukciója valósul meg, mintegy 90 milliárd forint értékben. Jövõ tavaszra további 215 kilométernyi út felújítását tervezik, amellyel a fejlesztések nagyságrendje el fogja érni a 150 milliárd forintot. A célra fordítható uniós pénzeket teljes égészében felhasználták, elkerülve a forrásvesztést.  Egy közelmúltban meghozott döntés értelében 33 milliárd forintos keretösszeggel további országos útfelújítási program kezdõdik, amelynek beruházásai jövõ tavaszra elkészülhetnek a legtöbb helyen.

A miniszter fontos lépésnek nevezte, hogy november elsejétõl megszûnt az Állami Autópálya Kezelõ Zrt. és a Magyar Közút Zrt. feladatainak kettõssége a közútkezelésben, mivel az elõbbi cég a matricákkal és az elektronikus útdíj fizetéssel kapcsolatos feladatokat végzi a jövõben, míg az utóbbi társasághoz, vagyis egy kezébe kerül a közutak teljes körû kezelése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!