2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Remekmûvek, kalandos útonForrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-09-11 10:38:12
Debrecen - 1949 óta ez lesz a legtöbb mûvet felvonultató orosz kortárs mûvészeti tárlat hazánkban.

Még becsomagolva állnak a Modem mûtárgyraktárában olyan világhírû orosz alkotók munkái, mint Ilya Kabakov vagy Borisz Orlov, melyeket a Hogyan tovább, Oroszország? címû tárlaton készülnek bemutatni a kiállítóhely második születésnapja alkalmából, szeptember 25-tõl.

A szoc-art irányzat alkotásaiból rendezett kiállítást eredetileg augusztus végén nyitották volna meg, mint arról korábban beszámoltunk, az orosz kulturális minisztérium hosszas mûértékelési procedúrája miatt.

Az augusztus végén kirobbanó orosz–grúz háború csaknem meghiúsította a Modem terveit. A Mûgyûjtõk Társasága ugyanis elállt a szerzõdéstõl, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi politikai helyzetben nem engedhetik meg, hogy olyan mûvek jelenjenek meg külföldön, amelyek kedvezõtlen színben tüntetik fel Oroszországot.

Végül a Modem sikeres megállapodást kötött a moszkvai Art4.ru Kortárs Mûvészeti Múzeummmal, a pARTner Project Gallery kortárs mûvészeti galériával, valamint a világhírû Blue Noses csoport tagjaival, s az így összegyûjtött több mint 6 millió eurós biztosítási értékû alkotások végül megérkeztek a múzeumba, múlt pénteken.

Kék orrok

A közel ezer négyzetméter alapterületen megvalósuló tárlat mellett – azzal egy légtérben – lesz egy kisebb kiállítás is Lenin visszamegy a sírba? A Blue Noses cenzúrázatlanul címmel. A csoport tagjai – Vjacseszlav Mizin és Alexander Saburov – a jelenleg Oroszországban élõ képzõmûvészek közül minden bizonnyal a legismertebbek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!