2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A néptanítóra emlékeztek FöldesenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-11-09 12:48:45
Nemes célt szolgált azzal, hogy az utókornak összegyûjtötte és megörökítette Földes írott és képes emlékeit, példát adva a ma nemzedékének arra, hogyan kell õrizni a múltat, munkálkodni a jelenért és a jövõért.

Közéleti munkásságával, mûvelõdés szervezõ tevékenységével, helytörténeti kutatásaival, írt és szerkesztett könyveivel beírta nevét a nagy múltú település mûvelõdés történetébe.

Az igazi néptanítóra, az egy éve égi osztályban tanító Lengyel Mihály aranydiplomás matematika- fizika szakos általános iskolai tanárra, a település egykori általános iskolaigazgatójára, az ismert helytörténészre emlékezett november nyolcadikán Földes nagyközség Önkormányzata, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola és a Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Az emlékülésen Horváth Sándorné iskolaigazgató, Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester, Ungvári Jánosné, Ungvári János a pedagógiai egyesület tiszteletbeli elnöke mutatta be azt az életutat, melyet a Pocsajban és Földesen végzett több évtizedes tanítás mellett a közéleti munkásság is jellemzett. Az elõadók megítélése szerint az általa írt és szerkesztett Földes sporttörténete, iskolatörténete, diplomásainak és alkotóinak kézikönyve, a pedagógusok arckép csarnoka, a helyi zenészekrõl és az idõsebb generációról írt kötete maradandó alkotás. Az általa szervezett Fut a falu, Gurul a falu tömegsport rendezvények, a sakk Szabad Föld kupa eseménysorozata, a rendezésében színpadra vitt népszínmûvek sikerén túl sportvezetõként, a helyi Õszirózsa nyugdíjasklub elnökeként is szolgálta Földes népét.

Az emlékülés zárásaként a család nevében Nagyné Lengyel Erika Földes jövendõ múzeumának ajándékozta az édesapja évek során összegyûjtött helytörténeti gyûjteményét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!