2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
A többes állampolgárságú magyarok egy része hagyományos módon szavazhat majdForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-15 09:59:26
Azoknak az egyszerûsített honosítással magyar állampolgárságot szerzõ választópolgároknak, akiknek magyarországi lakcímük van, nem kell regisztrálniuk, automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön az MTI megkeresésére.

Az iroda információja szerint az eddig mintegy 530 ezer érintett közül 70 ezer embernek van magyarországi lakcíme, így õket nem érinti a levélben szavazás lehetõsége. Jelezték azt is, hogy az említett 530 ezer magyar állampolgár mintegy ötöde még nem nagykorú, így nem is vehetnek majd részt a választásokon. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi országgyûlési választáson - a jelenlegi adatok figyelembevételével - kevesebb mint 360 ezren élhetnek a levélszavazás új intézményével az egyszerûsített honosítással magyar állampolgárságot szerzõ választópolgárok közül.

Az NVI a levélben szavazók névjegyzékbe felvételüket kérõ, ám magyarországi lakcímmel rendelkezõ állampolgároknak elutasítja a kérelmét. Az iroda ugyanakkor arról is tájékoztatja õket, hogy õk a hagyományos módon élhetnek a választójogukkal, így a lakcímük alapján értesítést kapnak majd arról hol szavazhatnak, vagy ha nem tartózkodnak a választás idején Magyarországon, akkor a külképviseleteken adhatják le szavazataikat. Az NVI szerdai, az interneten közzétett adatai szerint eddig több mint 59 ezren kérték regisztrációjukat a levélben szavazók névjegyzékbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!