2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Magyar fiatalok munkába kerülését segítené a NestléForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-18 11:55:05
Három év alatt több mint 20 ezer európai fiatal munkaerõ-piaci helyzetén segítene a most induló kezdeményezésével a Nestlé – jelentette be sajtótájékoztatóján Mike Nixon, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatója Budapesten.Három év alatt több mint 20 ezer európai fiatal munkaerõ-piaci helyzetén segítene a most induló kezdeményezésével a Nestlé – jelentette be sajtótájékoztatóján Mike Nixon, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatója Budapesten.

A Nestlé a következõ három évben 10 ezer fiatalnak nyújt álláslehetõséget Európa-szerte – jelentette be Laurent Freixe, a Nestlé európai vezetõje pénteken Athénban. A Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés keretében a cég ezen felül további 10 ezer 30 év alatti fiatalnak kínál gyakornoki lehetõséget, iskolai tanácsadói programokat indít, valamint európai beszállítóit is felhívja a csatlakozásra. Magyarországon a Nestlé több partnere jelezte már, hogy részt vesz a kezdeményezésben. Az európai fiatalok munkába kerülését segítõ átfogó kezdeményezést jelentett be pénteken a Nestlé. A Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés keretében a vállalat összesen 20 ezer 30 év alatti európai fiatalnak biztosít munka- vagy gyakornoki lehetõséget a termelés, adminisztráció, marketing, pénzügy, kutatás-fejlesztés területén a következõ három évben.

"Európában ma minden negyedik fiatal állásnélküli" – hívta fel a figyelmet a munkavállalókat és a vállalatokat egyaránt érintõ problémára Laurent Freixe, a Nestlé európai vezetõje a kezdeményezés bejelentésekor Athénban, ahol a 25 év alatti fiatalok több mint felének nincs munkája. "Miközben folyamatosan növekedünk és beruházunk Európában, minden tõlünk telhetõt meg akarunk tenni a fiatalok képességeinek erõsítéséért, fejlesztéséért, és munkavállalási lehetõségeik javításáért” - mondta a vezetõ. Hozzátette: a vállalat a gazdasági válság ellenére is folytatja beruházásait, a most elindított program nagy részben erre a folyamatra támaszkodik. Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért felelõs biztosa a vállalati szektor Európa talpraállásáért tett hozzájárulásaként üdvözölte a Nestlé kezdeményezését az eseményen.

A négy pillérre épülõ Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés részeként a vállalat iskolai és fõiskolai tanácsadói programokat is indít a fiatalok álláskeresési képességeinek fejlesztésére. Ezen felül az "Összefogás az Ifjúságért" elnevezésû program keretében a Nestlé több mint 60 ezer európai beszállítóját is arra ösztönzi, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A kezdeményezés megvalósításában a Nestlé Csoport valamennyi európai vállalata részt vesz, köztük a magyarországi is.

 

A kezdeményezés Magyarországon

Az Ifjúsági Kezdeményezés budapesti bejelentésen elhangzott: már több hazai cég jelezte, hogy csatlakozni kíván a Nestlé törekvéséhez. Mike Nixon, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatója elmondta: “A vállalat az elmúlt évek során folyamatosan fejlesztette hazai kapacitásait, melynek eredményeként 2011-hez képest 25 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma.”

Mint elmondta, Magyarországon legalább 50 százalékkal emelik a gyakornoki pozíciók számát és a következõ három évben 180 gyakornoknak biztosítanak lehetõséget munkatapasztalatok szerzésére. A gazdasági válság következményeként minden negyedik 30 év alatti fiatal munkanélküli, ezért a Nestlé európai ifjúsági kezdeményezése 10 ezer fiatalnak kínál munkalehetõséget a következõ 3 évben, valamint további 10 ezer gyakornoki állást is felajánlanak. Ennek érdekében együttmûködnek felsõoktatási intézményekkel – tette hozzá.

Mike Nixon emlékeztetett arra, hogy a vállalat Magyarországon 2000 embert foglalkoztat, Bükön, Diósgyõrben, Kékkúton és Szerencsen. A dolgozók 99,8 százaléka, míg a beszállítók 80 százaléka magyar. A cég 20 év alatt 70 milliárd forintot, az elmúlt 3 évben pedig 23 milliárd forintot fordított magyarországi fejlesztésekre, utóbbival majdnem 400 új munkahelyet teremtve. Mint elmondta, a Nestlé Magyarország ki szeretné venni a részét a magyar fiatalság lehetõséghez juttatásából. Hangsúlyozta, hogy a kormány sok kezdeményezést tett ez ügyben.

 

Soltész Miklós, szociális és családügyért felelõs államtitkár örömét fejezte ki, hogy a multinacionális cég tapasztalatszerzési és munkalehetõséget teremt magyar fiataloknak, hozzájárulva ahhoz a kormányzati célhoz, hogy csökkenjen a fiatalok munkanélkülisége. Nagy segítségnek nevezte, hogy a vállalat munkát ad fogyatékkal élõ és megváltozott munkaképességû embereknek is. Az államtitkár azt kérte, hogy beszállítóként is jelenjenek meg a Nestlénél azok a vállalkozások, amelyek megváltozott munkaképességû embereket foglalkoztatnak. Ezzel megvalósulhat az a kormányzati terv, amelynek keretében a következõ negyedévben további 5 ezer megváltozott munkaképességû embernek adnának munkát – tette hozzá.

Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövõjéért Program koordinációjáért felelõs miniszteri biztos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fiatalok munkanélkülisége kizárólag együttmûködéssel csökkenthetõ, így ez a kezdeményezés jó példája az üzleti szféra szerepvállalásának. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem rektor-helyettese azt hangsúlyozta, hogy az egyetemek, fõiskolák számára kiemelten fontos a nagyvállalati kapcsolat, mivel segíti a képzés minõségének javítását, és lehetõséget nyújt a fiatalok számára, hogy tudásukat a gyakorlatban is hasznosítsák.

A négy pillérre épülõ Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés részeként a vállalat iskolai és fõiskolai tanácsadói programokat is indít a fiatalok álláskeresési képességeinek fejlesztésére. Az Összefogás az Ifjúságért program keretében pedig több mint 60 ezer európai beszállítóját is arra ösztönzi, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés pillérei


1. Álláslehetõség a termelés, adminisztráció, marketing, pénzügy, kutatás-fejlesztés területén tízezer 30 év alatti fiatal számára Európában 2016-ig.
2. Gyakornoki lehetõség tízezer 30 év alatti fiatal számára Európában 2016-ig.
3. “Készen a munkára”: álláskeresési tanácsadói program indítása Európa szerte közép- és felsõoktatási tanulók részére (önéletrajz írás, állásinterjú tréning, tanácsadás).
4. “Összefogás az Ifjúságért”: Nestlé beszállítóinak szövetsége a kezdeményezés céljainak támogatására, munkahely és munkatapasztalat biztosítására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!