2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Így alakul át a magyar egészségügyForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-22 12:28:46
A betegek által igénybe vett ellátások lekérdezési lehetõségének bõvítését, a vények megõrzésének idejét, a tartósan külföldön tartózkodók egészségbiztosításának megszüntetését, a mentõszolgálat feladatainak bõvítésérõl szól az újabb egészségügyi törvényjavaslat.

Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló elõterjesztés megteremti annak lehetõségét, hogy a háziorvoson kívül a beteg más kezelõorvosa is megismerhesse a beteg által igénybe vett ellátásokat. Az indoklás szerint fontos egészségpolitikai cél, hogy a hatékony gyógykezelés érdekében a kezelõorvosok hozzáférjenek betegeik kórelõzményéhez, elkerülve ezzel az esetleg feleslegesen ismételt vizsgálatokat. Az orvosnak írásban vagy szóban tájékoztatni kell a beteget arról, hogy megtilthatja a betekintést. A beteg a tiltakozását az egészségbiztosítási szervhez személyesen, postai úton vagy elektronikus úton is eljuttathatja.

A törvényjavaslat bevezetné az intézményi elõjegyzési listát. Az egységes, országos várólista követhetõségének érdekében a módosítás technikai jellegû szabályként fogalmazza meg, hogy az egyébként a várólistára kerülõ betegek közül azok, akik a ténylegesen igénybe vehetõ ellátási idõponthoz képest, saját kérésükre legalább 14 nappal késõbb kívánják az ellátást igénybe venni, külön intézményi elõjegyzési listára kerüljenek. Az intézményi elõjegyzési lista vezetésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a várólistáéra, mind az adattartalom, mind pedig a szakmai tartalom tekintetében, s ugyanúgy intézményi szinten vezetendõ nyilvántartást jelent.

A javaslat szerint az a magyar állampolgár, aki hitelt érdemlõen bizonyítja annak tényét, hogy életvitelszerûen külföldön tartózkodik vagy él, és ott rendelkezik egészségbiztosítással, visszamenõleges hatállyal mentesülhet az egészségbiztosítási járulék megfizetése alól. Aki mégis úgy vesz igénybe magyarországi egészségügyi szolgáltatást, hogy már nem volt érvényes taj-kártyája, és már nem Magyarországon fizette a járulékot, köteles az egészségügyi szolgáltatás árát megfizetni az egészségbiztosítónak.

A dokumentum rendelkezik az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) feladatainak bõvítésérõl is. A javaslat szerint az OMSZ 2014. január 1-jétõl átveszi a sürgõsségi betegellátást koordináló tevékenységet és szakmai indokok alapján a sürgõsségi ügyeleti ellátás hatékonyságának növelése érdekében integrálja a mûködõ mentésirányítási rendszerébe. A mentõszolgálat nem csak elkészíti és kiadja az ügyeleti rendet, hanem a sürgõsség ügyeleti ellátását koordinálja, irányítja és felügyeli is. Az ezen tevékenységei során tapasztalt szabálytalanságokat a jogszabályban meghatározott módon kezeli. A mentõszolgálat továbbá koordinálja a közfinanszírozott betegszállítást.

A javaslat rendelkezik a vények megõrzési idejérõl is. A vényeket öt évig kell megõriznie a gyógyszertárak mellett a gyógyászati segédeszköz-forgalmazóknak és a gyógyászati ellátást nyújtóknak is. Amennyiben egy gyógyászati segédeszköz öt évnél tovább is használható, úgy a rá vonatkozó vénynek igazodni kell ehhez az idõhöz. A gyógyászati segédeszközök tekintetében a törvényjavaslat engedélyezi a közremûködõ igénybevételét a házhoz szállításnál a nem támogatott segédeszköz, illetve a miniszter rendeletében meghatározott támogatott eszközök esetében.

A tervezet szerint a közforgalmú gyógyszertárak létesítésére kiírt pályázat elbírálása során elõnyben kell részesíteni azt a pályázót, aki olyan településrészen akar gyógyszertárat mûködtetni, amelytõl több mint 1,5 kilométerre van a legközelebbi mûködõ közforgalmú patika. A törvényjavaslat szerint a kötelezõ gyógyszerészi tulajdonhányad feletti gyógyszertári üzletrészek értékesítése során az elõvásárlási jog gyakorlását kizárnák a családtagok közötti értékesítés esetében. A családon belüli gyógyszertári üzletrészek értékesítése esetében nem méltányos, ha az elõvásárlási jog intézménye a családi vagyont képezõ üzletrész elvesztéséhez vezetne; ezért az ilyen visszterhes átruházásokat ki kell venni az elõvásárlás intézménye alól - olvasható a törvényjavaslatban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!