2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Országos felmérés készült a helyi védett természeti területekrõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-22 13:03:21
Országos felmérés készült 1200 helyi jelentõségû védett természeti területrõl, amelyek megismertetését, megõrzését a Pro Vértes Közalapítvány svájci támogatás segítségével igyekszik elõmozdítani.

A témában rendezett csütörtöki, székesfehérvári projektnyitó konferencián Viszló Levente, a Pro Vértes Közalapítvány kuratóriumi elnöke az Összefogással a természeti értékeink megõrzéséért elnevezésû projektrõl elmondta: igyekeznek megóvni azt a biológiai sokszínûséget, amely Magyarországon fellelhetõ.

A svájci állami támogatással megvalósuló projekt keretében – civil természetvédelmi szervezetek közremûködésével – felmérték az ország valamennyi, helyi jelentõségû természetvédelmi területét, majd azokat igyekeznek megismertetni a helyben lakókkal, a környéken gazdálkodókkal és a szakemberekkel. A program során a fõvárosban és a megyeszékhelyeken bemutatják rendszerezõ munkájukat és megismertetik a résztvevõket a Natura 2000-es területekkel, illetve az azokon folyó tevékenységekkel.

Markus Dürst, a Svájci Fejlesztési és Együttmûködési Ügynökség (SDC) programmenedzsere közölte: Magyarországon jóváhagyott 39 svájci finanszírozású projekt 31 milliárd forintos forrást jelent. Ezek közül hat projekt a biodiverzitásra és a természetvédelemre fókuszál. Elmondta: Svájc és Magyarország megállapodott abban, hogy közösen javítják az emberek környezettudatosságát és védik a helyi jelentõségû területeket. Ebbenvan nagy szerepe a Pro Vértes programjának.

Fritz Hirt, a BirdLife Svájc tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, hogy a természetvédelem témakörében jelentõs különbségek és azonosságok egyaránt vannak Svájc és Magyarország között. A területi kiterjedés tekintetében itt sokkal nagyobb tájvédelmi körzetek vannak, a helyi védett területek mindkét országban a települések közelében terülnek el. Fontosnak nevezte, hogy a védett területek közelében élõ, gazdálkodó emberek ismerjék a környék értékeit, mert akkor jobban érdekeltek lesznek annak megõrzésében.

Haraszthy László, a Pro Vértes Közalapítvány projektvezetõje arról beszélt, hogy a tíz hónapja indult program során Magyarországon elõször végeztek ökológiai állapotfelmérést az 1200 helyi jelentõségû természetvédelmi területen. Húszezer példányban ajánlásokat is megfogalmazó kézikönyv készült a Natura 2000 területeken gazdálkodóknak, a természetvédelmi szakemberek számára szintén lesz egy szakkönyv a Natura 2000 területeken élõ állatfajokról és élõhelyekrõl. Fotó- és videópályázatot is hirdetnek, iskolai vetélkedõket szerveznek, továbbá térképeket és plakátokat készítenek a helyi jelentõségû védett területekrõl. A konferencia keretében bemutatták a Dunántúl természeti értékeit feltáró rövidfilmet, amelyet késõbb még kettõ követ: a Tiszántúlról és Közép-Magyarországról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!