2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Négy centis hó KékestetõnForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-26 07:56:58
A hétfõ hajnalban kezdõdött havazás következtében mintegy 4 centiméter vastagságú hótakaró alakult ki az ország legmagasabb pontján, Kékestetõn - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetõi obszervatóriumának ügyeletes észlelõje az MTI-t.

A szakember elmondta, hogy az éjszakai esõ alakult át a Mátrában hóeséssé, amely hétfõn reggel is folytatódott. Azzal számolnak, hogy a mínusz 2-3 fokos hidegben megmarad, sõt vastagabbá is válik a hótakaró, mivel további havazásokra számítanak - tette hozzá.

Riasztást adtak ki


Az egész Dunántúlon viharos erejû a szél, 80 km/óra körüli széllökéseket is regisztráltak; élénk, erõs a szél az észak-keleti országrészben is. Sík vidéken egyelõre sehol sem esik hó, esõ inkább a középsõ országrészben és a dél-Dunántúlon fordul elõ, a Kékestetõrõl azonban már havazást és mínusz 2 fokot jelentettek. Az ország többi részén 1-5 fok körül alakul a hõmérséklet.

A nap további részében is viharos szélre kell számítani: az Országos Meteorológiai Szolgálata (OMSZ) ezért citromsárga riasztást adott ki az ország több részére. a következõ napokban reggelente csúszós utakra kell számítani. A közút kezelõ ezért arra kéri az autósokat, hogy az utazás elõtt tájékozódjanak az utak állapotáról, illetve hogy csak a téli közlekedésre megfelelõen felkészített gépjármûvel keljenek útra.

Ma egész nap a Dunántúlon számíthatunk viharos szélre, a Tisza völgyében és az északi középhegység nagy részén viszonylag gyenge lesz a szél.

Lassan vékonyodik majd a felhõzet, napsütésre délután a Kis-alföldön és az Alpokalján van esély, a csapadék pedig a középsõ országrészbõl a déli országrészre korlátozódik, és annak nyugati felén fokozatosan átalakul esõbe, havas esõbe, esetleg havazásba. Ám összefüggõ hóréteg délutánig inkább csak a Mecsekben várható, utána mindenütt megszûnik a csapadék.

A következõ napokban is folytatódik a kora téli idõjárás, de számottevõ csapadék, így havazás nem várható, inkább kisebb hózáporokra, és továbbra is erõs szélre lehet számítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!