2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mézes fokhagyma nátha és torokfájás ellenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-26 19:17:48
Érzed magadon a megfázás elsõ jeleit? Próbáld ki ezt a finom és egyben nagy gyógyhatással bíró elixírt, amely elûzi a baktériumokat a szervezetedbõl!

A méz és a fokhagyma már külön-külön is csodaszer, hát még, ha együtt fogyasztjuk. Az ízvilágától nem kell félni, a méz ugyanis elnyomja a hagymaféle erõteljes - és kellemetlen - zamatát. Sokat olvasunk róla, hogy milyen egészséges a mézes fokhagyma. Nagyanyáink õsi gyógymódjai közt tartjuk számon. Ám nehéz elhinni a hangzása alapján, hogy valaki le tudja nyelni együtt a két, külön-külön amúgy finom ételt. Íme egy egyszerû módszer, hogyan lehet a fokhagymát megszelídíteni és csemegévé változtatni.

Elkészítési mód

A mézes fokhagyma bármikor elkészíthetõ, de leginkább nyáron ajánlott, amikor a méz és a fokhagyma is a legolcsóbb. A módszer egészen egyszerû. Óvatosan szedjük ki a gumókat a fokhagymákból. Ezt követõen helyezzük a gerezdeket egy üvegbe, majd öntsük le a mézzel. Zárjuk le az üveget, hagyjuk pár napig állni, és már fogyasztható is. Idõvel a méz és a fokhagyma elsötétedik, így egyre hatásosabb. Vannak, akik hûtõben tárolják a készítményt, de szobahõmérsékleten sokkal ehetõbb egy megfázásos betegnek.

Hogy mi fog történni? Ha türelmesen várunk, néhány hét alatt a fokhagyma megsötétedik és megfesti a mézet is, amely egészen folyóssá válik az átalakulás során. Nem kell aggódni, nem romolhat meg, erre a méz és a fokhagyma is garancia. Végül a keveréknek körülbelül olyan sötét színe lesz, mint a kínai szójaszósznak vagy a balzsamecetnek. Miért is jó ez? Ami fontos, az az, hogy a folyamat hatására a fokhagyma elveszti csípõsségét és erõs illatát. Így egyszerûen elrágható, és nem lesz bûzös tõle a leheletünk.


Mi van benne?

A hagymagumó alliint és alliináz nevû enzimet tartalmaz. Az alliinbõl a sejtsérülés hatására – a hagyma összezúzásakor – az alliináz-enzim aktiválódásának köszönhetõen különbözõ vegyületek képzõdnek: allicin és számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelõsek. Ezenkívül megtalálhatók még benne az alábbi összetevõk: kéntartalmú peptidszármazékok, B- és C-vitamin és flavonoidok. A mézet is természetes baktériumölõ hatású házi szerekként tartják nyilván.

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertõzések kezelésében használatos, továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerû alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertõzéseket, véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentõ hatású. Fõbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghûléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölõ hatásának köszönhetõen tehát tisztítja, fertõtleníti a szervezetet.


Hogyan lehet még elkészíteni?

Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel és így fogyasszuk. Ezt naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, amely 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetbõl. Tipp gyomorfájósoknak: a fokhagymákat összezúzva el kell keverni a mézzel. Egy-két napig érdemes állni hagyni, így a méz tompítja a fokhagyma maró hatását.

Javasolt felhasználás

Betegség megelõzésére napi egy gerezd mézben eltett fokhagyma fogyasztása javasolt, annyi mézzel, ami egy kiskanálon vele jön. Ha kezd kitörni rajtunk valamilyen fertõzés, akkor emeljük meg a napi adagot legalább 3-4x1 kanálnyira. Emellett fõzéshez is felhasználható: összetörve megkenhetjük vele a grillezendõ falatokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!