2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Megújul a református templom orgonája KörösszegapátibanForrás: Vmirjáncki József
Utolsó módosítás: 2013-11-27 18:57:23
Az 1800-as évek végén, már akkor sem új orgonát vásároltak az apáti református templom atyafiai. Azóta a több mint száz év elmúlta szükségessé tette az orgona felújítását, restaurálását.

Nagytiszteletû Csizmadia Tibor református tiszteletes úr –  aki a templomi összejöveteleken rendszeresen kíséri az egyházi énekeket az orgonán – tudja a legjobban, hogy a hangszer felújítása szükségessé vált. Ezért keresett szakembert a munkálatokhoz.

Kovács Tibor orgonaépítõ, restaurátor, aki Erdély szerte végez ilyen munkálatokat vállalta az orgona felújítását. A szakember szétszedte, a mûhelyében javítja, majd azt visszaszállítva a településre elvégzi a beszereléseket, majd az orgona hangolását. Ezeket a javítási munkálatok két hónap alatt végzi el.

Az orgona restaurátor elmondta, hogy a mûemlék orgona javításához csak korhû anyagokat használ. Például a ragasztáshoz nem mûanyag eredetût, hanem természetes anyagból készült ragasztót.

Miután az orgona elkészül, Kovács Tibor karácsony elõtt bemutató koncertet tart az általa restaurált orgonán a gyülekezet tagjainak.

Csizmadia Tibor portálunknak elmondta, hogy az orgonajavítás nem kevés költségét a gyülekezeti tagok gyûjtötték össze és fizetik ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!