2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Kész átverés! Ez? Tûzifa?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-03 20:08:26
Tessék nagyon figyelni a vásárlásnál! Nem ritka, hogy trükköznek a fával.

– Egyszer nem a megszokott helyrõl rendeltem a fát, kihozták, s már lerakni sem engedtem. Ránézésre tudtam, hogy jóval kevesebb van a teherautón. Mondták, lemérik, de nem tárgyaltam velük tovább: „menjenek innen gyorsan” – mondja tapasztalatairól egy olvasónk. Csakhogy õ életerõs fiatalember. Ám fõleg az idõsek könnyen bedõlnek a trükkös faárusoknak.


Így hirdetik

Sokan újsághirdetések alapján harapnak rá a kedvezményt kínálók ajánlatára, ám az egységek, s ezzel együtt az árak sok esetben nem egyértelmûek. Kínálják a fát hagyományos és erdei köbméterben, mázsában, ám szállítsák bármilyen mértékegységben, házilag nem, vagy csak nagyon nehéz ellenõrizni a mennyiséget.

Hallani esetekrõl, amikor az autón vékony ágak, sõt felaprított szõlõkarók sorakoztak a hasogatott helyett. A legelterjedtebb, hogy csak a töredékét rakják le az elõzetesen megbeszélt tüzelõnek. A trükközések közül a legelterjedtebb, hogy a teherautó platóján – a tüzelõ alatt – más tárgyak is vannak. Emelik a rakást, a hatás bizalmat gerjesztõ. Olykor egy-két sor raklap is megbújik alatta, vagy éppen méretes gumibelsõ, mire lepakolják a fát, leereszt, egy lapos gumin pedig még az utólagos ellenõrzõ tekintet sem találhat kivetnivalót. De – elnyújtva a halmot – úgy is le lehet önteni a fát, hogy az soknak tûnjön. Reklamációra sokszor nincs lehetõség.


Miben mérik?

Aztán ott vannak a különbözõ mértékegységek! Az erdein kívül létezik az úgynevezett ömlesztett köbméter, amit úgy modellezhetnénk legjobban, hogy egy köbméteres dobozba beleszórjuk az aprított fát. A szóban forgó különbségek természetesen az árban is jelentkeznek. Mindez a hirdetésben megtévesztõ lehet, a laikusnak meg sem fordul a fejében, hogy pórul járhat.

Ám nemcsak a mennyiség lehet problémás, hanem maga a fa minõsége is. Az egyes fajták fûtõértéke nagyon különbözõ. Az interneten valaki arról ír: az akác, vagy vegyes fa helyett gesztenyét vittek neki, ami köztudottan nem jó a tûzre. A kályhába kemény fák valók, mint a cser, a tölgy, a kõris, a bükk vagy a gyertyán, azok tartják igazán a meleget. Legjobb azonban az akác, ami nyersen is elég. A nyár, a fûz, a berek fûtõérték tekintetében nem jó választás. Az akácfa drágább, mint a vegyes tûzifa, amibe a gyengébb fûtõértékûbõl is pakolnak.

A Facebookon olvastuk: ha súlyra megy, sokszor még a nedves fát is lelocsolják. Ha méretre, a lábon száradt csalóka: lehet belül korhadt, „pudvás”, a „méteresre” vágottak között sok 80-90 centis. A tekézettben sem mindegy, hogy lapjára vagy élére forgatott hasábok húzódnak meg.

Arányok és értékek

  • Aprított tûzifa egy erdei köbmétere (1x1x1,7m) kb. 3 ömlesztett köbméternek felel meg
  • Az akác köbmétere nedvességtartalmának függvényében – körülbelül 9 mázsa, a cserfáé, a gyertyáné, a tölgyé átlagosan 11–12 mázsa.
  • A puha nyárfa frissen vágva 10, szárazon 6 mázsát nyom köbméterenként
  • A cserfa fûtõértéke 18-19, a tölgyé 16-17, a bükké 15-16, az akácé 15 MJ/kg

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!