2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Debrecenbe szállították az influenza-gyanústForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-24 16:47:57
H1N1 gyanúval érkezett valaki Nyíregyházáról, de nem lázas és panaszmentes.

12.30

A debreceni klinikán már meg is gyógyult a H1N1-el fertõzõdött gyermek Debrecen – Az a felnõtt beteg, akit csütörtökön Nyíregyházáról küldtek a Debreceni Kenézy-kórházba H1N1 gyanúval, bizonyosan nem szenved sertésinfluenzában, a vizsgálati eredménye negatív  – tájékoztatott Várkonyi István, az Infektológiai Intézet vezetõ fõorvosa. 

Megtudtuk ugyanakkor, hogy a Debreceni Egyetem Orvostudományi Centruma gyermek infektológiai osztályára múlt szombaton szállítottak az említett fertõzésgyanúval egy kisgyermeket, akinél e gyanú igazolódott. A betegség azonban enyhe lefolyású volt, a gyermek kedden gyógyultan távozott a klinikáról – mondta dr. Rákóczi Éva, az infektológiai osztály vezetõje.  
Semmiféle vizsgálati módszer nem áll rendelkezésre a háziorvosok számára, amivel ki tudnák szûrni a H1N1-vírust. Nincsenek megfelelõ gyorstesztek a diagnosztizálásra.


Az ANTSZ nem írt elõ semmit, csak körbekérdezett, van-e elegendõ szájmaszk a rendelõben. Véleménye szerint más szakintézetekben sem áll rendelkezésre ilyen kimutató módszer – válaszolta a Napló munkatársának a megye egyik háziorvosa, amikor arról kérdeztük, milyen vizsgálatok nyomán nyugtatná meg a hozzá forduló beteget, aki Londonból hazaérkezve hõemelkedésre, rossz közérzetre panaszkodna.

Egy másik kollégája „megoldóbban” viszonyult a kérdéshez, s így fogalmazott: – A háziorvosi rendelõk számára elõ van írva, hogy hová kell küldeni a gyanús eseteket.

Csak laborvizsgálat útján lehet kimutatni, pontosan milyen betegségrõl van szó. Alapos gyanú esetén tehát azonnali elkülönítés és folyamatos tesztek szükségesek.

Az azonosítási idõt nem lehet elõre megmondani, mert az a vizsgálatok fajtájától is függ. Gyorstesztek nem állnak az orvosok rendelkezésére, az analízist az ANTSZ laborja végzi.



Nincs megerõsítve



– Várkonyi Istvánt, a Kenézy Kórház Infektológia Intézetének intézetvezetõ fõorvosát arról kérdeztük, végeznek-e H1N1 vírusszûrést a traumatológián megforduló betegek esetében?

Válaszában elõre bocsátotta, hogy a A H1N1 vírusfertõzést a világon sehol nem szûrik rutinszerûen. Ha a hozzájuk küldött járóbeteg – õk vannak ugyanis kijelölve speciális vizsgálatra és elkülönítésre – tünetei alapján belefér a gyanús esetdefinícióba, akkor elvégzik rajta a szükséges szûrõ jellegû vizsgálatot (víruskimutatás az orr- vagy garatváladékból, majd másodszor ugyanez az eljárás megerõsítõ jelleggel).

Ha fekvõbeteg esetében áll fenn a fertõzés alapos gyanúja, átveszik a beteget másik osztályról vagy a társkórházból.

Jelenleg is van egy betegük, akit csütörtökön küldtek át hozzájuk H1N1 fertõzés gyanújával Nyíregyházáról, de egyelõre nincs megerõsítve a fertõzés ténye, valószínûleg nem is lesz, mivel nem lázas és panaszmentes a beteg – nyilatkozta a fõorvos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!