2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ilyen baleset nem volt mostanábanForrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-09-12 10:06:05
Tizenegyen megsérültek csütörtök délután Debrecenben, amikor egy villamos egyelõre tisztázatlan okból letért a sínrõl, és fának ütközött. Se a DKV régi munkatársa, se a sokat látott tûzoltó nem emlékszik hasonlóra.

Tizenegyen megsérültek, kilencüket a Kenézy-kórházba is beszállították azt követõen, hogy egy villamos egyelõre tisztázatlan okból letért a sínrõl, és fának ütközött csütörtök délután fél négy elõtt Debrecenben, a Nagyerdei körút és az Egyetem tér keresztezõdése elõtt. A sérültek a jármû utasai közül kerültek ki. Horzsolásaik és zúzódásaik 8 napon belül gyógyulóak.
A baleset pontos körülményeit mûszaki szakértõ bevonásával vizsgálják. A villamosok a hiba elhárításáig nem járnak az Egyetem tér és a Medgyessy sétány között, elõbbi megállótól egyszerûen visszafordulnak.

 

Ilyen még nem nagyon volt

Arra volt már példa, hogy egy karambol ereje lelökte a sínrõl a villamost, de ehhez hasonló balesetre nem emlékszem – mondta a HAON-nak a csütörtöki kisiklás apropóján Nyikos István, aki pedig már hosszú-hosszú évek óta a DKV Zrt. munkatársa. A szolgáltatási igazgató nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a baleset okáról.

Ugyanakkor érdeklõdésünkre közölte, hogy a pályát rendszeresen ellenõrzik, és az érintett ponton korábban nem találtak olyan hibát, ami beavatkozást igényelt volna.

A villamos 17 kilométeres sebességgel haladt a baleset bekövetkezésekor. A kár mértékérõl még nem tudott nyilatkozni. A törött sínt kicserélik, és reményei szerint péntek reggelre már helyre is állhat a közlekedés az érintett szakaszon.

 

Daru nélkül

Dudla Sándor õrnagy se emlékszik efféle villamosbalesetre, holott lassan húsz éve tûzoltó. A debreceni hivatásosok szolgálatparancsnoka és csapata a DKV munkatársaival közösen, alátétfákkal, és kézi emelõvel segítették vissza a sínre a régi típusú jármûvet.

– Csak apránként haladhatunk, és nagyon vigyázni kell, nehogy a kerék a földre kerüljön, mert akkor elsüllyed – tudtuk meg tõle a mentés közben.

A sziszifuszi erõlködésben sokszor eszükbe juthatott, milyen pech, hogy a tûzoltóság daruja pont szerdán romlott el valamilyen elektromos okból, holott azzal viszonylag rövid idõ alatt végeztek volna. Így azonban a mûszaki mentés az estébe nyúlott.

Találkoztunk a villamos vezetõjével is, akit annyira megviseltek a történtek, hogy megkért, hadd ne kelljen elmesélnie, mit élt át a legelsõ ülésben.

Külföldi sérültek

A tizenegy sérült mind az utasok közül kerül ki. Mint Szentgyörgyi Jánostól, a Kenézy-kórház szóvivõjétõl megtudtuk, már négy óra elõtt megérkezett az elsõ, majd folyamatosan vitték õket a mentõk.

Kórházi ellátásra kilencen szorultak, mindannyian könnyebben sérültek, ez már az elsõ vizsgálatok után kiderült. Érdekesség: egy kubai és egy szaúdi fiatalember is volt köztük.
Maga a baleset, és a mentés komoly közlekedési dugót okozott a környéken. No, és persze számos nézelõdött vonzott, akik igyekeztek mobiljukra venni a nem mindennapi történetet.

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!