2019. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
NGM: Nem lehetetlenül el a nyelvi magánoktatásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-20 16:55:22
A nemzetgazdasági tárca szerint nem lehetetlenül el a nyelvi magánoktatás, amennyiben a magántanárok a piaci alapú mûködést választják, a továbbiakban is szabadon, tehát kaució és engedélyeztetés nélkül végezhetik tevékenységüket.

Ezt a szaktráca közölte pénteken az MTI-vel, egyúttal tudatva, hogy újabb egyeztetés zajlott le a Nemzetgazdasági Minisztériumban a felnõttképzés szakmai szervezeteivel: az Akkreditált Felnõttképzési Intézmények Országos Egyesületével, a Felnõttképzõk Szövetségével, a Felnõttképzési Szakértõk Országos Egyesületével, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületével, valamint a Nyelvtudásért Egyesülettel.

A tárca közlése szerint a szakmai szervezetek egymástól is eltérõ álláspontot képviselnek alapvetõ szakmai kérdésekben. Abban azonban a minisztériummal egyetértenek: a törvény lehetõséget ad arra, hogy a nyelviskolák - amennyiben állami vagy uniós forrást nem vesznek igénybe a képzéseikhez - szabadon dönthessék el, hogy tevékenységüket hatósági engedéllyel és az ezzel járó elõnyökkel, vagy engedélyezés nélkül teljes mértékben piaci alapokon képeznek.

Amennyiben a nyelviskolák és a magántanárok tevékenységükhöz állami vagy uniós forrást kívánnak felhasználni, minden esetben kötelezõ számukra a hatósági engedély megszerzése, amely garantálja a támogatások nyomon követhetõ elköltését - rögzítették.  A Nyelvtudásért Egyesület korábbi közlése szerint a magántanárok és a kisebb nyelviskolák ellehetetlenítése nem következik a felnõttképzési törvénybõl, ez kizárólag a nemzetgazdasági tárca szándékán múlik.

Az egyesület az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy az elmúlt hetekben napvilágot látott a Nemzetgazdasági Minisztérium nyelvi képzõkre vonatkozó, készülõ szabályozásának több részlete. A kimunkálás alatt álló miniszteri rendeletek olyan módon értelmeznék a szeptember 1-je óta hatályos felnõttképzési törvényt, mely a nagy képzõ intézmények mûködésmódjára megalkotott szabály- és követelményrendszert kötelezõ módon terjesztené ki az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatási ágazat egészére. Ez a legálisan mûködõ magánnyelvtanárok és helyi igényeket kielégítõ kisebb nyelviskolák tevékenységének azonnali - ráadásul visszamenõleges hatályú - betiltását eredményezné - állapították meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!