2024. április 27. Szombat, Zita.
 

Az európai uniós bizottsági rendelethez igazodva a nem egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók, a cégek és intézmények szombattól csak olyan gázkészülékeket helyezhetnek üzembe, amelyeknek szezonális hatásfoka legalább 86 százalék.

Egy uniós rendelet alapján szeptember 26-tól csak kondenzációs gázkazánokat lehet forgalomba hozni, a rendeletben biztosított kivétel szerint azonban a gyûjtõkéménnyel rendelkezõ társasházak számára ezt követõen is engedélyezett a hagyományos kazán vásárlása, illetve használata - közölte az Energiahatékonysági Intézet az MTI-vel.

A Magyarországon évente megvásárolt 40-50 ezer gáz fûtõkészülék 30-50 százalékát illegálisan helyezik üzembe, így azok veszélyesek lehetnek, és garancia sincs rájuk - mondták az MTI által megkérdezett szakértõk.

Szeptember 26-ától automatikusan hatályba lép Magyarországon is az az uniós rendelet, amely éves átlagban mérve a legalább 86 százalékos hatásfokú gázkazánok forgalomba hozatalát engedélyezi.

Aki nem bír el egy vadiúj rendszert, áttérhet vegyes tüzelésre.

Szeptember 26-ától energiacímke kerül a gázkazánokra is, akkortól csak az A és a B energiaosztályú készülékeket lehet forgalomba hozni, illetve azok beépítését lehet engedélyezni - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az MTI-vel.

Szeptember 26-ától energia címke kerül a gázkazánokra is, akkortól csak az A és a B energiaosztályú készülékeket lehet forgalomba hozni, illetve ezek beépítését lehet engedélyezni - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az MTI-vel.

Szeptember 26-ától automatikusan hatályba lép Magyarországon is az az uniós rendelet, amely éves átlagban mérve a legalább 86 százalékos hatásfokú gázkazánok forgalomba hozatalát engedélyezi, ami azt jelenti, hogy ekkortól csak kondenzációs gázkazánok felszerelésére lehet engedélyt kapni - jelentette be Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója.

Az 1981. elõtt, vagy ismeretlen idõpontban üzembe helyezett gázkazánok mûszaki-biztonsági felülvizsgálatát ez év utolsó napjáig kell megrendelni a gázszolgáltatónál, az eredeti határidõ múlt év vége volt – olvasható a nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezetében a kormány honlapján.

« 1. oldal »