2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Át a sárga lámpán - 50 ezerértForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-07 14:51:30
A rendõrségnek nincs mérlegelési jogköre; a szabályszegõket kötelezõ megbüntetnie.

Egy országos jogszabály értelmében nem csak a piros, de a sárga lámpán áthajtó jármûvezetõ is vét az elõírások ellen, és amennyiben az esetrõl rendõrségi fényképfelvétel készül, a bírság összege 50 ezer forint (piros lámpán történõ áthaladásnál 100 ezer forint a büntetés). Noha a rendõrségnek nincs mérlegelési jogköre, a rendõrnek büntetnie kell, a szabályozás legalábbis megosztja az autóstársadalmat.

Attól függ...

Czuprik András, a Czuprik Autósiskola vezetõje érdeklõdésünkre a KRESZ vonatkozó részét említette, mely szerint ha a jármûvezetõ féktávolságon belül érkezik meg a sárga lámpához, akkor át kell hajtani rajta a ráfutásos balesetek elkerülése érdekében, ha viszont féktávolságon kívül érzékeli a sárgát, akkor köteles elõtte megállni. – Ha a rendõrségi felvételen az látszik, hogy az autós éppen sárgán halad át, az azt jelenti, hogy a KRESZ-nek megfelelõen jár el. Az autóvezetõi vizsgán is büntetik azt a tanulót, aki sárga lámpánál vészfékezéssel áll meg, kockáztatva, hogy hátulról beleszaladnak – osztotta meg velünk véleményét a szakember.

 

Az egyik (neve elhallgatását kérõ) debreceni taxis szerint abszolut életszerûtlen ez a szabályozás, ráadásul kifejezetten veszélyes is a közlekedés szereplõire nézve. – Belegondolni sem jó, hogy mi lesz akkor, ha a jármûvezetõk ilyen felfogásban kezdenek el közlekedni. A zöldhullámon történõ lendületes haladáskor elég ha a jármûoszlopból csak egyetlen sofõr pillanatokra elbambul, és máris többen rohannak egymásba. Hát még, ha a sárga lámpánál (a büntetéstõl való félelmében) a legtöbb jármûvezetõ beletapos a fékbe – mondta.

Nálunk nem


Hajdú-Bihar megyében a rendõrség a közigazgatási bírságok tavaly májusi bevezetése óta egyetlen olyan jármûvezetõ ellen sem indítottt eljárást, aki a sárgán ment át – mondta el érdeklõdésünkre Vezendi Jánosné rendõrségi szóvivõ. Azokat viszont – tette hozzá –, akik nem tisztelik a piros jelzést, folyamatosan büntetik.

 

A pécsi példa

Sajtóhírek szerint csak Baranya megyében az elsõ félévben több száz „sárgalámpás fotó” alapján postázták a vétkes jármûvezetõknek az 50 ezer forint bírságról szóló határozatot. Az esetekrõl minden alkalommal fotósorozat készült, amit bizonyítékként csatoltak az ügy aktáihoz. Hiába érvelnek azzal közlekedési szakértõk, hogy egy fotóból nem lehet megállapítani, mennyivel ment valaki (hiszen ennek függvénye, hogy a sárgánál biztonsággal meg tud-e állni), a rendõrségnek nincs mérlegelési jogköre, büntetnie kell. Az a jármûvezetõ, aki ezzel nem ért egyet, a másodfokú hatósághoz nyújthatja be a fellebbezését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!