2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Egekbe szökhet a tojás áraForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-08 18:01:52
Nagyobb ketrecet, tojófészket, kényelmes ülõrúdat és megfelelõ fényviszonyokat igénylenek a tyúkok az Európai Unió szerint.  Ez a termelõknek súlyos milliókba, sõt tíz-, és százmilliókba kerülhet. Mennyire mehet fel a tojás ára?

Tyúkluxus és tojásár(robbanás)


Földes, Tépe – A tojás jelenlegi 30-32 forintos darabonkénti fogyasztói ára minden bizonnyal eléri, sõt meg is haladja majd a negyven forintot, ha a termelõk végrehajtják az Unió által megkövetelt állatjóléti beruházásokat.

Nagyobb ketrec, tojófészek, kényelmes ülõrúd és megfelelõ fényviszonyok – csak néhány azon elõírások közül, amelyeknek a teljesítése súlyos milliókban, sõt tíz-, és százmilliókban mérhetõ.


Az éves szinten 50-55 millió tojást elõállító földesi Rákóczi Mezõgazdasági Kft.-nek például csak a fedett hígtrágya-tároló kialakítása 85-90 millió forintba kerül.

Thury Attila, a Magyar Tojásszövetség elnöke szerint bár a takarmány ára folyamatosan csökken, a drága európai uniós szabályozások miatt a közeljövõben mégis tovább emelkedik a tojás ára.

Szõllõsi Imre tépei termelõ noha csak néhány száz tojótyúkot tart, az állatok jólétére õstermelõként az elmúlt három évben már mintegy ötmillió forintot költött. Ennek ellenére azt kell tapasztalnia, hogy a tõle 18-20 forintért átvett tojás 30-35 forintos áron jelenik meg a boltokban, miközben neki még az önköltsége sem térül meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!