2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Egyre kevesebbet ér a fizetésünkForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-01-19 18:25:18
Novemberben csaknem 5%-os volt a reálbércsökkenés. A versenyszektorban nagyon sok az elbocsátott.

Novemberben a keresetek reálértéke 4,8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. A visszaesést elsõsorban a költségvetési szektor bérstopja okozza, a versenyszférában a reálbérek stagnálás közeli állapotban vannak. Utóbbinak azonban ára van: a vállalatok nem a béreken, hanem az elbocsátásokon keresztül alkalmazkodtak a válsághoz.

 

A 4,8 százalékos reálkereset-csökkenés mögött az áll, hogy a költségvetési szektorban a nettó átlagkereset bõ 10 százalékkal kisebb mint egy éve - kommentálja az adatokat a Portfolio.hu. Ebben a szigorú bérstop mellett az összetétel-hatás is szerepet játszhat: a közmunkaprogramokba felvett mintegy 50 ezer ember bére vélhetõen kisebb, mint az átlag.

 

0119ker1.gif

 

A 2009-es év egészében 3 százalékot megközelítõ lehet a keretesek reálértékének csökkenése, a versenyszektorban a stagnálás, a költségvetési szegmensben pedig a 10 százalékos visszaesés a jellemzõ.

 


0119ker2.gif

 

A versenyszféra alkalmazkodása tehát csak részben zajlott le a béreken keresztül, bár a rendszeres keresetek dinamikája (eltekintve a novemberi kisebb megugrástól) látványosan mérséklõdött.

 

0119ker3.gif

 

Az igazi korrekciót azonban sajnos a foglalkoztatottság visszaesése jelenti: a 4 fõnél több alkalmazottal rendelkezõ vállalati szegmensben egy év alatt 125 ezer fõvel csökkent a foglalkoztatottság.

 

0119ker4.gif

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!