2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Mûködik az ûrrouterForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-01-29 18:48:36
Sikeres volt az elsõ világûrben mûködõ internetes forgalomirányító rendszer tesztje.

Kormányhivatalok és védelmi szervek használhatják majd az az IP-alapú forgalomirányító rendszert, amit a Cisco tesztelt a világûrben egy kereskedelmi mûholdon.

Az IRIS-technológia, azaz a világûrben mûködõ internetes forgalomirányító rendszer története fontos mérföldkõhöz érkezett. A Cisco sikerrel zárta az Intelsat IS-14 mûholdon még múlt év novemberében üzembe helyezett router és az ezt mûködtetõ Cisco IOS operációs rendszer próbaüzemét. Ezzel elsõként használtak sikeresen egy Föld körüli pályán keringõ kereskedelmi mûholdon egy IP-alapú routert.

Az IRIS program célja egy mûholdakon és ûrhajókon felhasználható, a sugárzást toleráló IP-útválasztó kifejlesztése. A modul feladata a hang-, video- és adatátviteli kommunikációs hálózati szolgáltatások támogatása, ami lehetõvé teszi, hogy a kormányhivatalok, védelmi szervek és egyéb szervezetek internetprotokollon keresztül kommunikáljanak egymással a meglévõ földi berendezéseket használva.

Több szempontból is elõrelépés az IRIS a hagyományos mûholdas technológiához képest. A rendszer segítségével a felhasználók olyan mobilhálózathoz jutnak, amellyel bárhol, bármikor és bármilyen módon kommunikálhatnak egymással, és amely folyamatosan, elõre meghatározott és rögzített infrastrukturális kötöttségek nélkül képes alkalmazkodni az aktuális igényekhez. A Cisco routerre és a fedélzeti modemre telepített szoftver a pályakeringés közben is frissíthetõ, ami még rugalmasabbá teszi ezt a megoldást, és lerövidíti a beruházás megtérülési idejét.

A Cisco a mûholdgyártókkal, a rendszerintegrátorokkal és a végfelhasználókkal együttmûködve olyan helyekre is képes lesz eljuttatni kommunikációs szolgáltatásokat, amelyek mindeddig kívül estek a hagyományos földi hálózatok hatósugarán - hangsúlyozzák. „Célunk, hogy a határok nélküli hálózatok koncepciónk világûrre való kiterjesztésével gyökeresen átformáljuk a mûholdas kommunikációt. A késleltetési idõ csökkentésének és a megnövelt hatékonyságnak köszönhetõen ezzel a technológiával világszerte átalakítható a mûholdas kommunikáció” – fogalmazott Steven Boutelle, a Cisco globális kormányzati megoldásokért felelõs részlegének alelnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!