2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Létezik Harry Potter köpönyege?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-03-19 19:00:18
A köpönyeg segítségével kisebb tárgyakat már sikerült eltüntetniük a tudósoknak.

 

Olyan 3D-s, láthatatlanná tévõ (a látható fényt eltérítõ) úgynevezett metaanyagból készült "köppenyt" sikerült megalkotniuk német tudósoknak, ami a Harry Potter filmekben kitalációként szereplõ köpönyeget hozza közelebb a valósághoz. A találmány révén ugyanis a tudósok - egyelõre - kisebb tárgyakat láthatatlanná tételére képesek három dimenzióban.

2006-ban készült el az elsõ metaanyagból álló eszköz, de ez még nem három, hanem csak két dimenzióban mûködött. Kis méretû volt, körülbelül 10 centiméteres átmérõvel az építõelemei pedig üvegszálas felületre szerelt rézkarikák és -drótok voltak. A kísérletben egyértelmûen megfigyelték, hogy a mikrohullámok tartományába esõ elektromágneses hullámok megkerülték a metaanyaggal körbevett objektumot, úgy, ahogy a folyó vize megkerül egy sima felületû sziklát a mederben.

A két dimenzióban, mikrohullámokra érzékeny metaanyag után most elkészült a háromdimenziós, látható fényben mûködõ metaanyagú "köppeny", ami gyakorlatilag egy lencsékbõl álló eszköz. Ez képes a fény hullámainak elhajlítására, vagyis: elvezetni a tárgy körül, azt az illúziót keltve, mint a tárgy nem is lenne ott.

A Karlsruhe Technológiai Intézet tudósai szerint mindez még csak a kezdet. Több elmélet is létezik, hogyan lehet a láthatatlanság látszatát kelteni, s majd az idõ igazolja, hogy melyik megközelítés volt a helyes. De azt már látjuk, hogy a technológia jó, s még jó pár év múlva már lehetségesség válik az is, hogy nagyobb eszközöket, jármûveket, embereket is láthatatlanná tegyen a tudomány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!