2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Magyar szál a Daimler-botránybanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-25 10:54:53
Akár 333 ezer eurót is kereshettek 2005-ben magyar kormánytisztviselõk a Volánbusz egy 32 buszból álló jármûbeszerzésén, legalábbis ez áll a washingtoni bíróság keresetében.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a Mercedes évtizedeken át korrumpált külföldi tisztviselõket 22 országban, köztük Magyarországon.

A washingtoni kereset szerint a Volánbusz összesen 32 jármûvet, Mercedes buszt szerzett be még 2005-ben, magyar kormánytisztviselõk pedig akár 333 ezer eurót, körülbelül 80 millió forintot is kereshettek az ügyleten. A volántársaságok, így azok buszbeszerzései is a Nemzeti Vagyonkezelõhöz tartoznak.

„A miniszterelnök találkozott Kamarás Miklóssal a nemzeti vagyonkezelõ elnökével, egészen más ügyben, de Kamarás Miklós arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy õ maga indít vizsgálatot, hogy kiderítse, pontosan milyen beszerzést érint ez, pontosan hogyan történt az ominózus 2005-ös buszbeszerzés – mondta Szollár Domokos, kormányszóvivõ.

A washingtoni keresetben az áll, hogy a Mercedes buszokat forgalmazó EvoBus Austria nevû osztrák cég, 333 ezer eurót helyezett el a magyar kormánytisztviselõknek egy amerikai bejegyzésû vállalatnál. Azt ugyanakkor nem állítják, hogy ezt a pénzt a kormányzati tisztviselõk fel is vették.

A kormányszóvivõ azt mondta, nem kaptak arról tájékoztatást, hogy kikrõl van szó. Az amerikai keresetben szerepel még a Mercedes buszokat is forgalmazó EvoBus Hungária Kft is. 32 buszból 17-et rajtuk keresztül szerzett be a Volánbusz.

Híradónk megkereste az EvoBus Hungária Kft-t, de senki sem akart kamera elé állni. Telefonon annyit mondtak, hogy megvárják az április 1-ei washingtoni tárgyalást és azután nyilatkoznak.

A Volánbusz Zrt. közleményben reagált a történtekre. De ebben a buszok közbeszerzésének menetét ismertetik. Közleményükben az áll, hogy minden szabályosan zajlott.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a Mercedes évtizedeken át korrumpált külföldi tisztviselõket Magyarország mellett Kínában,Oroszországban, Horvátországban, Egyiptomban, Lettországban. Összesen 22 ország érintett a megvesztegetési botrányban.

A Fidesz szerint az ilyen ügyek miatt került Magyarország nehéz helyzetbe.

„A korrupció és a közpénzek gátlástalan lenyúlása miatt sújtotta brutális megszorításokkal az embereket a kormány” – mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója.

A gyanú szerint a megvesztegetés célja minden esetben állami megrendelések megszerzése volt. Állítólag a cégnél dollár-tízmilliókat fizettek ki kenõpénzként.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!