2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Új intézkedések április 1-jétõlForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-01 13:36:25
Csütörtöktõl számos új intézkedés, illetve változás lép életbe. Szigorodnak például a fegyvertartás szabályai, kivethetõ az egészségügyi bírság és változnak a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításra vonatkozó szabályok.

Az egészségügyi bírságot azokban az esetekben lehet kivetni, amikor szabálysértési vagy más közigazgatási bírság nem szabható ki. A 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedõ egészségügyi bírságot például akkor lehet kiróni, ha megsértik a járványügyi elõírásokat vagy a közfürdõk vízminõségi követelményeit. Ezen kívül például akkor, ha egy kórház a betegbeutalási rendtõl szakmailag indokolatlanul tér el.

Változnak a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításra vonatkozó szabályok. Például a biztosító a forgalmi adóval kikalkulált kárt csak akkor térítheti meg ezentúl, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a gépjármû helyreállításához szükséges munkák megnevezését, anyagköltségét és munkadíját, valamint az a számvitelrõl szóló törvény elõírásainak is megfelel. Ellenkezõ esetben a biztosító a gépjármûben keletkezett kárként csak a nettó összeget, illetve az értékcsökkenés összegét téríti meg.

Szigorúbb feltételekkel juthatnak saját fegyverhez a sportlövõk péntektõl. A jövõben csak az kaphat engedélyt, aki legalább 3 éve igazolt tagja a sportegyesületnek, továbbá, ha az országos sportági szakszövetség által kiadott legalább A, illetve II. osztályú vagy annál magasabb minõsítése van. A módosítás szigorítja a tárolás feltételeit is azért, hogy az egy helyen tárolt több lõfegyver ne jelentsen indokolatlan kockázatot. Így õrt vagy riasztórendszert kell alkalmazni például, ha 10-nél több fegyvert, illetve ezer darabnál több lõszert tárolnak egy helyen, illetve, ha darabszámtól függetlenül sportegyesület vagy lõtér tárol lõfegyvert, illetve lõszert.

A lánctartozások megelõzése érdekében január 1-jétõl valamennyi építõipari közbeszerzési eljárásnál, április 1-jétõl pedig a közbeszerzési értékhatárt meghaladó magánberuházások esetében is alkalmazni kell a fedezetkezelõ intézményét. A fedezetkezelõ garantálja, hogy a beruházáshoz szükséges fedezet az építkezés megkezdésekor rendelkezésre álljon. Ezen kívül ellenõrzi, hogy e biztosítékot valóban az adott beruházáshoz használják fel, egyben biztosítja az alvállalkozók kifizetését.

A büntetõ törvénykönyv is több ponton módosul csütörtöktõl. Így szigorodnak a közélet tisztasága ellen elkövetett bûncselekmények elkövetõinek büntetései. Egyes esetekben például ezeket az elkövetõket eltiltják a foglalkozástól, illetve még szigorúbban büntetik a vesztegetést.

A vám- és pénzügyõrség fokozottan ellenõrzi a fémtelepeket csütörtöktõl. A január elsején életbe lépõ fémtörvény április 1-ig biztosított türelmi idõt a fémkereskedelmi tevékenység engedélyezésére vonatkozó kérelmek benyújtására. A türelmi idõ lejártával a pénzügyõrök szigorú ellenõrzés alá vonják az érintett cégeket, az illegális telepeket pedig felszámolják.

Csütörtöktõl lehet visszaigényelni a január 1. és február 18. között elvégzett eredetiségvizsgálat díját a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!