2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Szinte bárki a volán mögé ülhetForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-08 11:42:58
Vádat emeltek Romániában a hamis magyar jogosítványok miatt. Eszerint egy bûnszervezet több tízezer euróért azt próbálta elintézni, hogy Magyarországon juthassanak vezetõi engedélyhez olyan román állampolgárok, ...

akik nem tudnak írni vagy alacsony iskolázottságúak. Ehhez tolmácsot használtak, akik fordítás helyett a megoldásokat mondták meg a vizsgán. Magyarországon egyébként nincs iskolai végzettséghez kötve a jogosítvány megszerzése, ez ellen már többször is tiltakoztak civil szervezetek. A minisztérium ugyanakkor egy uniós irányelvre hivatkozik.

Az egyiknek sikerült, a másiknak nem. Legalábbis nem elsõre.

Balog Zsolt 9 osztályt végzett el, bár Magyarországon ez nem számít. Az iskolai végzettség nem feltétele a jogosítvány megszerzésének.

A szakoktató szerint baj, hogy semmilyen iskolai végzettség nem kell a vezetõi engedélyhez.

„Oktattam én már olyan embert, hogy a tehén feneke mellõl jött, és tök jól elvoltunk, és tudott, de azért úgy érzõdik, hogy nehézséget okoz a tanulásban ezeknek az embereknek” – mondta Fülöp Zoltán gépjármû szakoktató.

A jelentkezõktõl hivatalosan csupán annyit kell megkérdezni, írni-olvasni tudnak-e. De az adatlapok kitöltése is egy szûrõ a beiratkozásnál. Az autósiskola vezetõje szerint hozzájuk csak elenyészõ számban jelentkeznek 8 általános nélkül.

„7-8 ezer fõvel dolgozunk évenként, 2-3 ha elõfordul” – mondta Szántó István iskolavezetõ.

Egy civil szervezet már többször tiltakozott az ellen, hogy minimális végzettségre sincs szükség a jogosítványszerzéshez.

„Mi elfogadjuk azt, hogy a KRESZ-t meg lehet tanulni, hogy ha valaki tud írni-olvasni, de sajnos úgy vesszük észre, hogy ezek az emberek nem tudnak kellõ mértékben tolerálni bizonyos közlekedési szituációkat, és ezáltal igen súlyos balesetveszélyes szituációkat teremtenek” – mondta Apáthy István László, a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesületének elnöke.

Korábban feltétel volt a 8 általános. A közlekedési minisztériumot is megkérdeztük, miért kellett ezen változtatni. Közleményükben azt írták, egy uniós irányelv miatt enyhítettek a jogszabályon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!