2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Kevesebben dolgoznak, de többet keresnekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-16 11:20:56
Az év elsõ két hónapjában 3,5 százalékkal nõttek a reálkeresetek a versenyszférában az elõzõ év hasonló idõszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójából.

A költségvetési intézményeknél dolgozók reálkeresete csaknem 5 százalékkal nõtt. Az állami szférában dolgozók létszáma - a közfoglalkoztatásban foglalkoztatottakkal 4,5 százalékkal nõtt, míg ezt nem számítva - 0,7 százalékkal csökkent. A magáncégek alkalmazottjainak száma csaknem 6 százalékkal csökkent egy év alatt.

A legalább 5 fõs vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó átlagkeresetek az év elsõ két hónapjában 3,7, a nettó átlagbérek 10,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset (a fogyasztói árak 6,1százalékos növekedése mellett) 4,0 százalékkal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest.

Az alkalmazásban állók létszáma 2010. január-februárban átlagosan 2 millió 613 ezer volt. A költségvetési szférában 740 ezren, a versenyszférában csaknem 1 millió 777 ezren dolgoztak. Ez a foglalkoztatottak létszámának 2,6 százalékos csökkenését jelentette.

A teljes munkaidõben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete több mint 200 ezer forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké csaknem 198 ezer, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 209 ezer forintot ért el. A bruttó keresetek 3,7 százalékkal haladták meg az elõzõ évit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!