2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Nem kell félni a hamufelhõtõlForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-18 10:32:09
Nem veszélyes - ezt mondják a szakértõk a hamufelhõre, amely most már lassan egy napja Magyarországot és fél Európát is betakarta.

A fémes porfelhõ hatezer méter magasan maradt, így azt a földfelszínen nem lehet belélegezni. A vulkáni maradék várhatóan vasárnap estig marad Magyarország felett, utána a délrõl érkezõ nedvesebb levegõ kisöpri a felhõt.

Vörösebben ízzó nap, színesebb napkelték és naplementék. Ez – mondhatni - a vulkánkitörés pozitív hozadéka. Az Egészségügyi Világszervezet azonban arra figyelmeztetett, hogy bizonytalan egészségügyi következménnyel járhat a por belégzése, ezért mindenkinek azt ajánlják, hogy maradjon fedett helyen. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet szerint viszont Magyarországon nem jelent veszélyt a hamufelhõ.

„Ez a vulkáni hamu nagyon magasan, 6 ezer és 8 ezer méter közötti magasságban található és csak a repülõgépekre veszélyes, nem keveredik a talaj-közeli levegõmennyiséggel, így mi nem lélegezzük be” –mondta Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet fõorvosa.

A magasan kavargó porfelhõ csak a repülõgépekre veszélyes, de már azokra sem sokáig.

„Az várható, hogy a Magyarország feletti északias áramlás vasárnapra át fog váltani déliesre, és délrõl tisztább levegõ érkezik, ami valószínûleg kisöpri a hamufelhõt a térségbõl” – mondta Véber István meteorológus.

Az utánpótlás pedig folyamatos, továbbra is aktívan mûködik a vulkán.

„Most intenzívebbnek látom a vulkáni kitörést, de ugyanolyan jellegûnek. Ugyanaz a magma-víz kölcsönhatás, az a bizonyos freatom magmás robbanásos kitörés zajlik, számomra úgy tûnik, hogy elég sok hamu kerül a levegõbe, tehát azt jelenti, hogy tovább zajlik ez a vulkáni mûködés” – mondta Harangi Szabolcs, az ELTE egyetemi tanára.

Az ELTE professzora úgy számol, hogy körülbelül még egy évig mûködhet az izlandi vulkán, ezért szerinte még többször lehet a mostanihoz hasonló légtérzár Európában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!