2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Bravúros mûtét KecskemétenForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-22 08:25:04
Méhnyakrákban szenvedõ kismamát mûtöttek meg a kecskeméti kórház szülészeti és nõgyógyászati osztályán úgy, hogy elõtte császármetszéssel világra hozták gyermekét, ...

majd az anya méhét kiemelve eltávolították a daganatos szöveteket, végül a méhet visszazárták a hasüregbe. Az anyuka és kislánya jól vannak. Mivel a daganatos szöveteket teljesen eltávolították és a méh nagy része is megmaradt, a család akár újabb gyermeket vállalhat.

Gyengécske sírdogálás, elvágják a köldökzsinórt és már viszik is a szülészet intenzív osztályára a kislányt. A beavatkozásnak viszonylag ez volt a könnyebb része, császármetszéssel világra hozni a gyereket. A neheze ezután jött. Az asszony méhérõl eltávolítani a daganatos szöveteket. Az édesanyánál méhnyakrákot találtak még a terhessége elején. Versenyfutás kezdõdött az idõvel. A baba fejlõdése vagy a daganat növekedése a gyorsabb.

„Megvártunk – és itt a magzati érdeket is figyelembe vettük – egy olyan idõpontot, amikor a magzat már relatíve érett, de nem futtatjuk ki a terhesség végéig a dolgokat, így történt egy császármetszés egy olyan mûtéttel gyakorlatilag, amely egy hungaricum, ez egy magyar találmány” – mondta Bánfalvi Attila szülész-nõgyógyász fõorvos.

Az eljárás lényege a terhesség alatti folyamatos kontroll, hogy meghatározzák azt a végsõ idõpontot, ameddig az anya még biztonságosan hordhatja magzatát.

„Mielõtt a mi eljárásunk erre lehetõséget adott volna, ezekben az esetekben vagy a magzat életét kellett feláldozni azért, hogy az anya biztonságosan gyógyulhasson vagy az anya életét kellett kockáztatni azért, hogy kiviselhesse a magzatát” – mondta Ungár László osztályvezetõ fõorvos.

Még gépek lélegeztetik, de már jól van a koraszülött kislány, és jól van az édesanyja is. A mama mûtétje sikeres volt, így felépülése után újabb gyermeket szülhet.

„Jelenleg a lehetõségekhez képest jól van, stabil az állapota, de még az orvosságaink, illetve a gép segíti a légzését, keringését” – mondta Kelemen Edit, a koraszülött osztály orvosa.

Az eljárást magyar orvosok dolgozták ki és a mostani mûtétet több külföldi szakember figyelte, hogy elsajátítsa a módszert.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!