2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Soha ennyi esõ nem esett még májusbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-01 11:46:28
Szélsõségesen sok csapadék hullott az elmúlt egy hónapban Magyarországon. Az ország nagy részén többhavi esõ esett, ...
ugyanakkor az Alpokalján a szokásosnál kevesebb csapadékot mértek májusban. A hónap utolsó éjjelén sok helyen ismét egy egész havi mennyiség esett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint ilyen sok esõ még nem hullott májusban, amióta mérik a csapadék mennyiségét. Az ország több megyéjében 300 milliméter fölötti csapadék volt, de az átlag is 150-200 milliméter körül mozog. A legtöbb az Északi-középhegységben esett, itt körülbelül 300, a Bakonyban pedig több mint 200 milliméter. Budapesten egy hónap alatt 160 milliméternyi csapadékot mértek.

Az OMSZ tájékoztatása szerint ugyanakkor Vas, Zala és Gyõr-Moson-Sopron megyében és egy-két tiszántúli településen is van olyan terület, ahol a csapadék mennyisége nem érte el a sokéves átlagot. Szombathelyen például 50 milliméternél kevesebb esõ esett, ami elmarad az ilyenkor szokásosnál.

Május utolsó éjjelén, Pécs környékén 55 milliméter csapadékot mértek, ezen a területen egy átlagos májusban 60 milliméter szokott esni. Hasonlóan ehhez, Kiskunhalason is körülbelül egyhavi mennyiség esett le egyetlen éjszaka, itt 50 millimétert mértek. Budapesten egy hónap alatt 160 milliméter csapadék hullott, a hónap utolsó napján 25 milliméter. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese kiemelte, hogy Gyõr-Moson-Sopron megyében szinte semmi esõ nem volt, a megyében vannak olyan területek is, ahol egyetlen csepp esõ sem hullott az országos esõzés ellenére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!