2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Leváltották a Magyar Honvédség több vezetõjétForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-02 13:37:14
Az új honvédelmi miniszter kezdeményezi Tömböl László honvéd vezérkari fõnök és Hazuga Károly, a vezérkari fõnök helyettesének felmentését.  
Hende Csaba szakminiszter keddi sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy felmenti pozíciójukból a katonai titkosszolgálatok vezetõit, valamint a HM Állami Egészségügyi Központ fõigazgatóját is. A felmentések június 5-én, szombaton lépnek életbe. A honvédelmi miniszter egyben Benkõ Tibor vezérkari fõnöki kinevezését javasolja az államfõnek.

Hende Csaba újságírók elõtt bejelentette, hogy kedden reggel meghallgatta Tömböl László vezérkari fõnök tájékoztatóját a honvédség állapotáról, és mindezt egybevetve az ismert "sajnálatos körülményekkel és eseményekkel", döntött a felmentésekrõl. A "sajnálatos körülmények" alatt a miniszter - megfogalmazása szerint - azt a "szakmai és morális válságot" értette, "amelynek tüneteit, elõzetes letartóztatásban ülõ tábornokok és ezredesek képében" mindenki ismeri.

Hende Csaba szombati hatállyal kezdeményezte Tömböl László vezérezredes, a honvéd vezérkar fõnökének és helyettesének, Hazuga Károlynak a felmentését. A honvéd vezérkar fõnöki posztjára egyúttal Benkõ Tibor altábornagy kinevezését javasolta, míg helyettesévé kinevezte Orosz Zoltán vezérõrnagyot.

A honvédelmi miniszter emellett kezdeményezte a Katonai Biztonsági Hivatal fõigazgatójának és helyetteseinek, illetve a Katonai Felderítõ Hivatal fõigazgatójának felmentését, ugyancsak szombati hatállyal. Szintén felmentette beosztásából Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ fõigazgatóját.

A honvéd vezérkari fõnök felmentésével kapcsolatban Hende Csaba azt emelte ki, hogy a tisztség betöltõje katonai feljebbvalója valamennyi magyar katonának, "azoknak is, akik jelenleg a hûvösön tartózkodnak", és ilyen értelemben erkölcsileg felelõs a magatartásukért.

A honvédelmi miniszter nem zárta ki, hogy további elbocsátások is lesznek még.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!