2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
A kisebb béreket sújtja az egykulcsos adóForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-10 10:41:09
A többet keresõk kevesebbet adózhatnak, a kevesebbet keresõk viszont többet - ez derül ki a kormány kedden ismertetett adóváltozási terveibõl, ...
amelyek szerint egykulcsos, 16 százalékos lesz a személyi jövedelemadó. A részletekrõl még nem beszélt szerdán a miniszterelnök személyes szóvivõje, Szijjártó Péter, pedig ezeken még sok múlhat.

Tanárok, tûzoltók, gyárban dolgozó munkások vagy éppen bankárok: mindenkinek változik majd a fizetése: nagyjából ez az, amit biztosan lehet állítani Orbán Viktor miniszterelnök keddi beszéde után.

A miniszterelnök bejelentette, hogy egységes, 16 százalékos személyi jövedelemadó kulcs lesz a mostani kétsávos helyett 2012-tõl. A változásokat fokozatosan vezetik be. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy fokozatosan megszûntetik az adójóváírás rendszerét. Ez azt jelenti, hogy az eddig gyakorlatilag adómentes minimálbér után is meg kell fizetni a 16 százalékos szja-t.

„Ha az elsõ lépésben csak a felét, a második lépésben pedig a másik felét kell megfizetni, akkor 10-12 ezerrel nõ az adóterhelés” – mondta Lõcsei Tamás, a Price Waterhouse Coopers partnere.

A becslés szerint ennyivel csökkenne két év múlva a minimálbér, ha ugyanannyi lenne, mint most: bruttó 73.500 ezer forint. Mert még azt sem lehet tudni, hogy változnak-e például a járulékok vagy a többi adószabály. Az RTL Híradó megkérdezte errõl a miniszterelnök szóvivõjét, hogy pontosabban lehessen számolni.

„Amiket tegnap a miniszterelnök mondott, azok ugye célok, amely célok mögött jogszabályoknak, törvényjavaslatoknak, rendeleteknek, kormányrendeleteknek, miniszteri rendeleteknek kell lenniük. Hogy ezek egészen pontosan milyen ütemezésben kerülnek a kormány elé, ez az elkövetkezendõ napokban, hetekben eldõl” – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivõje.

Így az eddig nyilvánosságra kerülõ tervek alapján számoltunk: vagyis hogy 16 százalék az szja, és nincs adójóváírás. 2012-re 49 ezerre csökkenne a nettó minimálbér a mostani hatvanról. Aki most nettó 101 ezret keres, az két év múlva kevesebb mint 94 ezer forintot kapna. Aki most nettó 158 ezret kap, annak viszont nõ a fizetése, 161 ezerre. Aki viszont most 316 ezret kap, annak akár 400 ezerre is nõhet a fizetése.

„A munkavállalók kétharmada rosszul jár, kevesebb lesz a borítékban. Legrosszabbul járnak nyilván a minimálbéresek hiszen õk elvesztik jövedelmük egyhatodát” – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

Azt az ellenzéki párt is elismeri, hogy a még nem nyilvános változtatások módosíthatnak a számokon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!