2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Milliókat keresnek a rektorokForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-23 10:47:50
Három és fél millió forint - ennyi a legjobban keresõ magyar rektor bruttó fizetése. Ez abból a listából derül ki, amelyet az Nemzeti Erõforrás Minisztériuma hozott nyilvánosságra.
Az adatok szerint összességében 12 rektor keres többet havi bruttó 2 millió forintnál. Az RTL Híradó ugyanakkor úgy tudja, hogy a rektorok még ennél is többet kereshetnek, mert az adatok nem tartalmazzák a prémiumokat, melyek több millióra is rúghatnak.

Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora- 3,487.000 ezer forint. Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora 3,200,000 forint, Solti László a gödöllõi Szent István Egyetem rektora 2,960,000 forint. A három legjobban keresõ rektor - valamennyiükkel szerettünk volna interjút készíteni, de egyikük sem állt kamera elé. Solti László külföldön van.

Az adatok szerint a legkevesebb pénzt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora kapja. Szabó János 750 ezer forintot keres, és ezt annak ellenére is megkapja, hogy befolyással üzérkedés miatt év elején letartóztatatták.

A Nemzeti Erõforrás Minisztériuma hónapok óta tartó vita végére tett pontot azzal, hogy nyilvánosságra hozta a rektorok fizetését. A Rektori Konferencia ugyanis tavaly július óta nem volt hajlandó ezt megtenni. De, a most nyilvánosságra került adatok sem tartalmazzák a teljes keresetet - a prémiumok ugyanis ezekben a fizetésekben még nem szerepelnek.

„A rektorok az éves jövedelmüknek a 10 százaléka mértékig részesíthetõk célprémiumba, abban az esetben, ha a gazdasági tanács által meghatározott feladatokat teljesítik” – mondta Szövényi Zsolt, a Nemzeti Erõforrás Minisztériumának Felsõoktatási fõosztályának vezetõje

Így például a legjobban keresõ Szabó Gábor, 4 millió 184 ezer forint jutalmat kaphat fizetésén felül, ennyi ugyanis az éves keresetének a 10 százaléka.

A miniszterelnök javaslata szerint az állami felsõoktatási intézmények vezetõi sem kereshetnek többet havi bruttó kétmillió forintnál. Õket is érinti a bérplafon. Ez a most nyilvánosságra került adatok alapján 27-bõl 12 rektort érint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!