2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Melyik országban a legdrágább az áram? Sosem találnád ki...Forrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-06-25 17:19:10
Nemrég publikálta az európai országok lakossági áramárainak 2009. második félévi alakulását az Európai Unió statisztikai hivatala. Az összeállításból kiderül, hogy 2008-hoz képest Európában átlagosan 1,5 százalékkal csökkentek az árak, de egyes országokban (köztük Magyarországon is) jelentõs áremelkedés volt tapasztalható.

A lakossági elektromos áramárakban meglehetõsen nagyok az eltérések Európában. 100 kilowattóra áram árában átlagosan több mint 17 euró különbség volt 2009 második felében. Ez azt jelenti, hogy kilowattóránként közel 50 forintnak megfelelõ helyi valutával drágábban lehet hozzájutni az áramhoz a legdrágább Dániában, mint az ebbõl a szempontból legolcsóbbnak számító Bulgáriában.

Magyarországon az Eurostat adatok alapján egy kilowattóra áram átlagosan 43,27 forintba került az elõzõ év második felében, amely 11,6%-kal magasabb érték 2008 ugyanezen idõszakához viszonyítva. A nemzeti valutákban számolva hazánkban drágult a lakossági áram az ötödik legnagyobb mértékben 2008-ról 2009-re. Az itthoninál nagyobb arányú áremelkedésre csupán Lengyelországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Csehországban volt példa. Az európai országok közül a legnagyobb arányú árcsökkenés pedig Olaszországban, Írországban és Dániában volt megfigyelhetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!