2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Szúnyog van, irtás nincsForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-15 09:52:09
Nem lesz országos szúnyogirtás, mert nincs rá pénz, pedig abban mindenki egyetért, hogy a kisebb területeket érintõ permetezések nem hatékonyak.
A városok ugyanis hiába rendelik meg az irtást, pár nappal késõbb a környezõ falvakból újabb szúnyograjok érkeznek. Az országos irtást a kormánynak kellene fizetnie. Erre 100 millió forintot el is különítettek, de az már elment a borsodi szúnyogirtásra az árvíz után.

„Éhesebbek a szúnyogok évrõl évre, és mintha több is lenne évrõl évre, és mindig is hiányoljuk a szúnyogirtást a Római parton.”

Pedig Budapesten irtanak, a nagyobb városokban havonta többször is. Gödöllõn például havonta 6 millió forintot költenek szúnyogirtásra, hiába. A város területén ugyan elpusztulnak a vérszívók, de a környezõ településekrõl, ahol nincs pénz a permetezésre, érkezik az utánpótlás.

„Például a leggyakoribb magyarországi szúnyogfaj, a gyötrõ szúnyog, amely most az ártereken is a leggyakoribb, egy éjszaka nagyjából egy kilométer távolságot tud aktívan megtenni, tehát ez egy hét alatt lehet akár 5-7 kilométer is” – mondta Zöldi Viktor, az ÁNTSZ biológusa.

Az Önkormányzatok Szövetségénél azt mondják, jó lenne egy összehangolt, országos permetezés, de annak költségeit senki sem akarja vállalni.

„Nincs tisztázva ez a feladat, hogy hova kerül, hol legyen, ki finanszírozza, ennek ellenére egy összefogásra szükség volna, hogy ezt a hatalmas inváziót visszaszorítsa” – mondta Gémesi György, az Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A kormány ugyan elkülönített pénzt országos irtásra, de az már elfogyott.

„100 millió forintot fordított a kormány az általános költségekbõl szúnyogirtásra. Ám mivel nagyon különleges volt a helyzet Borsodban, ez a pénz elment ott abban a térségben, ahol nagyon nehéz, nagyon veszélyes volt a helyzet a szúnyogok miatt” – mondta Nagy Anna kormányszóvivõ.

Az RTL Híradó kérdésére, hogy az önkormányzatok más forrásból számíthatnak-e segítségre, a kormányszóvivõ azt mondta, most ennyi pénz volt szúnyogirtásra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!