2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Gyurcsány: Ez az igazi böszmeségForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-21 10:37:49
Hajmeresztõnek tartja Gyurcsány Ferenc, hogy Orbán Viktor kormányfõ azt mondta: forint - és IMF-ügyben Matolcsy György az illetékes ...
- a volt miniszterelnök errõl blogjában írt kedden. A szocialista politikus úgy látja: a Fidesz azért akar magasabb hiányt, hogy ne kelljen semmi lényegeset csinálnia. Gyurcsány Ferenc szerint a jelenlegi miniszterelnöknek volt ereje és tehetsége lebeszélni az országot a reformokról, ahhoz viszont nincs, hogy felelõs gazdaságpolitikát folytasson és határozott szerkezeti változásokat kezdeményezzen.

Gyurcsány Ferenc internetes naplójában azt írja: Magyarország újra negatív hõssé vált a világban, gazdaságpolitika helyett szabad pálinkafõzéssel etetik az embereket, a miniszterelnök meg azt mondja, hogy õ nem illetékes. Úgy fogalmaz: „ez az igazi böszmeség”. A volt kormányfõ szerint, ha azért szállna el pár száz milliárddal a hiány, mert a kormány a hosszú távú érdekeket szolgáló lépéseket tenne - vagyis például átalakítaná a közigazgatást vagy a szociális rendszert, ami átmenetileg sokba kerülne - akkor indokolható lenne a magasabb hiány. Úgy véli: a Fidesz ezzel szemben azért akar magasabb hiányt, hogy ne kelljen semmi lényegeset csinálnia, vagyis ez a gyávaság és a tehetetlenség hiánya. Ha Orbán Viktor eltolja magától a felelõsséget, akkor miért miniszterelnök - veti fel a kérdést Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök arról is beszámol: az elmúlt években sokszor tárgyalt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselõivel, így tudja, hogy a kormány tárgyalási pozícióját a miniszterelnök határozza meg, ez nem miniszteri szintû döntés. Gyurcsány Ferenc szerint a miniszterelnök félreérti saját helyzetét és Magyarország érdekét. Mint írja: nem azért kell tartanunk magunkat az eredeti hiánycélhoz, mert ezt akarja az IMF, hanem azért, mert a mi érdekünk hozzáigazítani az állam mûködését a rendelkezésre álló forrásainkhoz.

A szocialista politikus szerint iszonyatosan nehéz döntéseket kellett vállalni, hogy a válság két évében fenntartható legyen a 3,8 százalékos hiány. Akkor az ellenzéki Fidesz könnyebb megoldásokról beszélt, de hazudtak, amihez függetlennek mondott jobboldali közgazdák is asszisztáltak - fogalmaz Gyurcsány Ferenc. Hozzáteszi: több százmilliárd forintot ígértek hiány- és adócsökkentésre a bürokrácia csökkentésébõl, a korrupció megszüntetésébõl, de látszik, hogy sem egyikre, sem másikra nem futja. Úgy véli: Orbán Viktor nem tud felelõs gazdaságpolitikát folytatni, csak buktatni tudott, és ha így folytatja, õ is el fog bukni. A volt miniszterelnök kiemeli: reformok nélkül sem a kormányfõ, sem Magyarország nem lehet sikeres.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!