2024. május 19. Vasárnap, Ivó, Milán.
 
Megkezdõdött a 40. Magyar FilmszemleForrás: MTI
Utolsó módosítás: 2009-01-28 16:03:19
A dokumentumfilmek és a tudományos-ismeretterjesztõ filmek versenyével kedden megkezdõdött a 40. Magyar Filmszemle; az eseményt Novák Emil filmrendezõ-operatõr, a szemletanács elnöke nyitotta meg Budapesten.

A szemlén a mostani nehéz idõszakban is a filmekre kell koncentrálni. A dokumentumfilmesek és az ismeretterjesztõ alkotások készítõinek egyre fontosabb szerepük lehet abban, hogy az életünket körülvevõ problémákat megörökítsék, azokkal szembesítsék az embereket - fogalmazott megnyitójában Novák Emil. A jubileumi filmszemlén öt kategóriában száz filmet vetítenek a versenyprogramban, több mint száz másik alkotást az információs kategóriában mutatnak be.  A dokumentumfilmek között 31 alkotás verseng, a tudományos-ismeretterjesztõ filmeknél 12 munkát mutatnak be. A 40. Magyar Filmszemle ünnepélyes megnyitóját csütörtökön tartják a Budapest Kongresszusi Központban.

 

"Az idei szemle mezõnye nagyon erõs és érdekes, az elsõfilmesek között többfajta mûfaji film is megjelenik" - jelentette ki Novák Emil. Kiemelte, hogy a játékfilmek között versengõ, 2008 végén a mozikban már bemutatott három film - a 9 és fél randi, a Kaméleon és a Valami Amerika 2 - összenézettsége már elérte a 800 ezret.

Novák Emil szerint az erõs mezõny mind az öt kategóriára (játékfilm, dokumentumfilm, tudományos-ismeretterjesztõ film, kisjátékfilm, tévéfilm) érvényes. "2009 jó év lesz a magyar filmszakmában" - fûzte hozzá.

Kitért arra, hogy 120-130 külföldi szakember - fesztiválszervezõk, újságírók - részvételével zajlik a filmszemle, így a magyar filmek megkapják a lehetõséget a külföldi figyelemre.

A szemletanács elnöke arról is beszélt, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén sem hozzák hamarabb nyilvánosságra a nyertesek névsorát, csak a február 3-iki díjátadón, ahol borítékból húzzák elõ a díjazottak nevét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek