2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Az SZDSZ is rábólintott Bajnai miniszterelnökségéreForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-03-30 08:54:15
Órákon át tartó egyeztetés után vasárnap éjszaka az SZDSZ vezetése és parlamenti frakciója is támogatásáról biztosította az MSZP által miniszterelnöknek javasolt Bajnai Gordon gazdasági minisztert. Ezzel a szocialistáknak várhatóan sikerül elérniük, hogy kormányon maradhassanak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem lesznek elõre hozott választások. Fodor Gábor SZDSZ-elnök szerint szakértõi kormány alakul, döntõen külsõ emberekkel. Bajnai várhatóan jelentõs megszorításokat fog végrehajtani.

Az SZDSZ ügyvivõi testülete és parlamenti frakciója is támogatásáról biztosította Bajnai Gordont, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét a vasárnap éjjel egy órakor véget ért tanácskozásukon. Az egyeztetés egyik névtelenséget kérõ résztvevõje elmondta, hogy az ügyvivõi testület 7:5, a frakció pedig 13:4 arányban szavazott Bajnai mellett. Hozzátette, hogy a tanácskozáson nem vett részt két parlamenti képviselõ: Eörsi Mátyás és Kuncze Gábor korábbi pártelnök. Az MTI szerint õk az elõzetes információk alapján támogatják Bajnait.

Az SZDSZ tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón Fodor Gábor pártelnök közölte, döntésük azt jelenti, hogy az ügyvivõ testület és a frakció is arra kéri az országos tanácsot: támogassa Bajnai Gordont abban, hogy kormányfõ lehessen.  Fodor azt mondta, Bajnait alkalmasnak találták, mivel tervei lényegében megfelelnek a Reformszövetség programjának, amelyet az SZDSZ támogatott korábban.

Fodor szerint olyan szakértõi kormány jöhet létre, amilyet az SZDSZ már háromnegyed évvel ezelõtt is javasolt. Az SZDSZ konkrét nevekrõl egyelõre nem beszélt, csak annyiban állapodtak meg, hogy a kormánytagoknak a pártpolitikán kívülrõl kell jönniük - mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy szerinte mivel Bajnai nem pártpolitikus, és nem tagja az MSZP-nek, így megfelel azoknak a feltételeknek, amelyeket a szabad demokraták szabtak a hamarosan távozó Gyurcsány Ferenc utódjának kiválasztásához.

Az SZDSZ ezzel a döntéssel egyben megakadályozta az ellenzék többi pártjának törekvését, hogy legyenek elõre hozott választások. A felmérések szerint egy mostani választáson a jelentõsen meggyengült szabad demokraták a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt sem érnék el, Fodor ugyanakkor nem ezzel indokolta döntésüket, hanem azzal, hogy az elõre hozott választások több hónapos kiesést okoznának, márpedig szerinte az országnak cselekvõképes kormányra van szüksége a gazdasági válságban.

Az MSZP és az SZDSZ felsorakozásával Bajnainak elvileg megvan a többsége ahhoz, hogy kormányt alakíthasson, ahhoz azonban, hogy valóban miniszterelnök lehessen, még szüksége lesz további támogató döntésekre. Amikor Gyurcsány Ferenc jelenlegi kormányfõ március 21-én bejelentette, hogy távozik hivatalából, a miniszterelnökváltásra azt a menetrendet vázolta fel, hogy elõbb az MSZP kongresszusa választ egy jelöltet, akit aztán a parlamentben egy úgynevezett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal a helyére ültetnek. Bajnainak tehát még legalább két szavazást túl kell élnie ahhoz, hogy hivatalba léphessen.

Az este folyamán több mint két órát töltött az SZDSZ székházában Bajnai Gordon gazdasági miniszter, aki már az MSZP-nek is jelezte, hogy a szabad demokraták támogatása nélkül nem hajlandó vállalni a tisztséget. A szocialisták kisebbségben kormányoznak, így az SZDSZ-re szüksége van programja parlamenti elfogadtatásához. A miniszter a székházból távozóban újságíróknak azt mondta, jelezte az SZDSZ-nek, szeretné, ha még ma éjszaka közölnék döntésüket. Az utcán néhányan azt kiabálták felé, hogy hazaáruló.

Bajnai azt követõen autózott el a Gizella utcai székházba, hogy részt vett az MSZP parlamenti frakciójának este hatkor kezdõdött ülésén. Még a frakciógyûlés vége elõtt Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte az újságírókkal, hogy a szocialisták megszavazták a Bajnai Gordon által ismertetett programot, és így a pártonkívüli gazdasági miniszter az MSZP hivatalos miniszterelnök-jelöltje.

Az ülés egyik résztvevõje, Horváth Csaba képviselõ  elmondta, hogy Bajnai közölte, feltételekkel elvállalja a miniszterelnöki posztot. Horváth szerint az egyik feltétel, hogy támogassák a programját, a másik, hogy felsorakozzon mögötte az SZDSZ is, ami biztosítaná a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget. Egy névtelenséget kérõ szocialista képviselõ szerint Bajnai mintegy félórás beszédet mondott.

Horváth közölte, hogy a frakció elvi támogatásáról biztosította Bajnait, aki ismertette programját is, a képviselõ azonban ennek részleteirõl nem kívánt beszélni. Horváth Csaba késõbb az MTI-nek azt mondta a program nagyságrendjére vonatkozó találgatásokra, hogy 300 és 500 milliárd forint között van. Ez vélhetõen a végrehajtandó állami kiadáscsökkentésre, vagyis megszorításra vonatkozik. Az MTI szerint Bajnai Gordon arról beszélt a képviselõknek, hogy a hazaszeret volt a fõ oka annak, hogy elvállalta a felkérést, és közölte azt is, hogy válságkezelésre, egy válságkezelõ kormányra van szükség és ilyen kabinetet is akar létrehozni.

Az ülés egyik névtelenséget kérõ résztvevõje a Bajnai által meghirdetett programról azt mondta, "óriási megszorításokat tartalmaz", a szociális ellátásban és a nyugdíjrendszerben is. "Ez a program teljesen leamortizál bennünket" - tette hozzá a szocialista pártra célozva a képviselõ. Tudósítónk fültanúja volt annak is, amint a frakcióülés után Vitányi Iván képviselõ hevesen gesztikulálva azt mondta a vele együtt távozó Gál Zoltánnak: "voltaképpen a 13. havi nyugdíj eltörlésérõl van szó".

Gyurcsány nem volt ott

Egy névtelenséget kérõ képviselõ  azt mondta, Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök és pártelnök nem volt jelen. A frakcióülésen a különbözõ résztvevõi becslések szerint 120-130 képviselõ vett részt a 189 fõs képviselõcsoportból. Horváth Csaba azt mondta, hogy "kvázi egyhangú" szavazással állt a gazdasági miniszter mögé. Kérdésünkre a képviselõ hozzátette, ez azt jelenti, hogy csak néhány tartózkodó szavazás volt. Az ülés egy névtelenséget kérõ résztvevõje viszont közölte, hogy volt egy nem szavazat is, de azt nem tudta megmondani, hogy melyik képviselõ tiltakozott.

A szabad demokraták vasárnap napközben is tartottak egy közel öt órás tanácskozást, amely - több résztvevõ állítása szerint - azért végzõdött eredménytelenül, mert hivatalos megkeresés nem érkezett az MSZP részérõl, hogy kit javasolnak miniszterelnöknek, vagyis érdemben nem tudtak mirõl tárgyalni. "Nem született semmilyen döntés, csak helyzetértékelés volt a lehetõségekrõl" - mondta [origo]-nak a délutáni tanácskozás után az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke, Szent-Iványi István. "Szeretnénk tisztán látni" - közölte a politikus, aki szerint az MSZP részérõl semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak esetleges új miniszterelnök-jelöltrõl.

Bõhm András parlamenti képviselõ a székházból távozóban annyit mondott tudósítónknak, hogy nem is volt szó kormányfõjelöltekrõl, helyette egyszerûen csak végig vették a lehetõségeket: támogassák-e a kormányt vagy pedig elõsegítsék az elõre hozott választásokat. Az SZDSZ további lépései attól függnek, hogy mivel fog elõállni a nyilvánosság elõtt az MSZP - mondta  a délutáni tanácskozása után az ülés egyik résztvevõje.

A székházból távozóban rövid nyilatkozatot adott Fodor Gábor pártelnök, de õ sem mondott részleteket. Közölte, hogy áttekintették a kialakult helyzetet, beleértve az MSZP-n belül történteket. Meglehetõsen homályosan fogalmazva hozzátette, az a cél, hogy megoldást találjanak a helyzetre, de van egy végsõ pont, amelyen túl õk sem akarnak tovább menni. Azt nem konkretizálta, hogy mit ért végsõ pont alatt, és újságírói kérdésekre sem válaszolt.

Szombaton derült ki Bajnai jelöltsége

Szombaton szivárgott ki, hogy az MSZP úgy döntött, Bajnai Gordon gazdasági minisztert javasolja kormányfõnek, a kisebbségben kormányzó párt azonban ezt csak akkor tudja elfogadtatni, ha sikerül hozzá parlamenti többséget szervezni. A korábbi koalíciós partner SZDSZ-nek ezért kulcsszerep juthat, a párt azonban pénteken jelezte, hogy három embert tartott elképzelhetõnek a miniszterelnöki posztra: Békesi László és Bokros Lajos korábbi pénzügyminisztereket és Surányi György volt jegybankelnököt. A héten kiderült, hogy egyikük sem vállalja.

Hétfõn a parlamentben Fodor Gábor SZDSZ-elnök azt mondta, hogy az SZDSZ csak akkor áll az elõre hozott választások mellé, ha nem sikerül miniszterelnököt találni abban a kéthetes idõszakban, amíg Gyurcsány Ferenc még a posztján van. A hét vége felé azonban szabad demokrata politikusok már egyre elkeseredettebben nyilatkoztak a kormányfõkeresésrõl, és akadt, aki jelezte, ennél már az utóbbi években jelentõsen meggyengült párt számára kockázatos elõre hozott választás is jobb lehetõség.

Vasárnap napközben Bajnai rejtõzködött a nyilvánosságtól. Hívtuk reggel, de telefonja át volt irányítva személyi titkárához, aki közölte, hogy a miniszter nem vesz fel ismeretlen számokat, de egyébként õ maga sem tudja elérni õt. A titkár arról sem tudott felvilágosítást adni, hogy vasárnap mi a programja Bajnainak. Próbáltuk elérni a gazdasági minisztérium sajtófõnökét is, de a telefonja ki volt kapcsolva. Az MTI késõbb közölte, hogy Bajnai a sajtósa útján jelezte, egyelõre nem akar nyilatkozni.

Bajnai, a külsõ ember

Bajnai nem tagja az MSZP-nek, kormányzati szerepet 2006-ban, a második Gyurcsány-kormányban vállalt elõször, korábban topmenedszer volt többek között a Wallis cégcsoportnál. Esetleges miniszterelnöksége idõrõl idõre felmerült a sajtóban az utóbbi években, de õ ezeket a felvetéseket mindig elhárította. 2008 szeptemberében a Délmagyarország címû szegedi lapnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy vállalná-e a kormányfõi posztot, azt válaszolta: "Nincsenek ilyen ambícióim. A demokráciákban négyévente döntenek az ország vezetésérõl."

Bajnai és Gyurcsány még a nyolcvanas években ismerkedett össze, viszonyuk azóta is baráti. Bajnai is beszélt arról korábbi interjúkban, hogy már 2006 elõtt is kapott felkéréseket Gyurcsánytól különbözõ tisztségekre, de azokra nemet mondott. Egyik ismerõse azonban még 2006-ban azt mondta, hogy az üzletember 2006 elõtt is segítette tanácsaival Gyurcsányt.

Három évvel ezelõtt megjelent portrénkból kiderült az is, hogy Bajnai a rendszerváltás idején jó viszonyt ápolt több fideszes politikussal, Kósa Lajossal, Sasvári Szilárddal, Deutsch Tamással is. A Fidesz egyik háttérembere, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Stumpf István pedig még a Századvég Politikai Iskolába is meghívta Bajnait oktatónak. Közeli viszonyukra jellemzõ, hogy Stumpf még Bajnai legénybúcsúján is ott volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!