2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Parlagfû: még néhány nap és jön a milliós büntetés!Forrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-23 12:15:02
Júliustól akár 5 milliós büntetést is kiszabhatnak azokra a földtulajdonosokra és használókra, akik július 1-ig nem irtják a parlagfüvet!

A földtulajdonosok, földhasználók június 30-ig végezhetik el a parlagfû-mentesítést bírság és egyéb szankció nélkül - mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-, talaj- és erdõvédelmi elnökhelyettese. Ha ezt követõen a hatóság parlagfüvet talál a földterületen, bírságolhat, közérdekû védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el. A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlõdéskor növekedhet. A mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különbözõ módszerrel. Parlagfüves területrõl bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerû rögtön a földhivatalhoz fordulni.

Magyarország jelenleg Európa parlagfûvel leginkább fertõzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja be a növény. A parlagfûvel legfertõzöttebb terület Somogy, Bács és Szabolcs megye. Az agrárszektorban éves szinten több tízmilliárd értékû terméskiesést okoz. Becslések szerint a növény minden ötödik embernek okoz allergiát, a legtöbb tünetet kiváltó allergének közül elsõ helyen áll.

 

A parlagfû elleni védekezés fontossága bekerül a Nemzeti Alaptantervbe, folyamatosan mérik a pollenszámot, illetve a kormány a közfoglalkoztatási programjában több területen is szerepelteti a parlagfû-mentesítést – írta az MTI. A mentesség elérése hosszú folyamat, hiszen a gyomnövény magja 40 évig is csíraképes lehet. Program már van, de jóvá kéne hagyni, pénz viszont elég kevés: az agrártárca költségvetésben 79 millió forint áll rendelkezésére parlagfû-mentesítésre, és az ezzel összefüggõ mérésekre, intézkedésekre, igaz a kormány ennek többszörösét fordítja erre a célra, a többi között a közfoglalkoztatás révén is.

Hozzászólások
Beküldte: Benedek István (2012-07-19 19:04:12)

Ingyenes parlagfû-bejelentõ alkalmazás mobiltelefonokra: wwww.parlagfu.hu

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!