2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Nem csak a panelfelújítás támogatására készülnek tervekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-06 15:52:31
A panelek rendbehozatalával nem oldódik meg a lakásfelújítások problémája, mert más építõanyagból készült ingatlanoknál is felmerülhet az igény az állami támogatásra.

Jelenleg stratégiát készítenek, és ennek alapján tudják majd meghatározni, hogy mikor és milyen ütemben tudják támogatni az egyéb anyagból, illetve technológiával épült lakások, családi házak felújítását - mondta a Kossuth Rádióban Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

Úgy is megveszi a bajba jutott adósok lakását a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt, hogy a korábbi, hitelét törleszteni nem tudó tulajdonos bérlõként továbbra is ott maradhat az ingatlanban. Az állami társaság tevékenysége kapcsán Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a 180 percben elmondta, ebben a pillanatban úgy látják, a vásárlások mostani, nagyjából havi 1500 darabos üteme megfelel a mai igényeknek. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy az embereknek meg kellett szokniuk, illetve tanulniuk ezt a konstrukciót. Hozzátette: úgy hiszi, mára megalapozódott az a bizalom az emberekben, ami alapján elképzelhetõ, hogy nõni fognak az Eszközkezelõ nyújtotta lehetõség iránti igények.

Az ügymenetrõl Németh Lászlóné elmondta, abban a pillanatban, ahogy az Eszközkezelõ befogadja az adós úgynevezett felajánlását, megoldódott a bajba került személy problémája. Ettõl fogva ugyanis nem lehet végrehajtási eljárást indítani, illetve ha az már elindult, akkor azt le kell állítani. Az átvételi procedúra száz-száztíz nap, ez azonban az adóst már nem érint, számára az a fontos, hogy a lakására jelzálogot bejegyzõ a bank, az Eszközkezelõ és õ meg tudjon állapodni.

Egyezség esetén az adós nem csak a törlesztõrészletektõl szabadul meg, hanem attól a tehertõl is,a mit adott esetben egy végrehajtás jelenthet. Utóbbi esetben a tulajdonos, aki képtelen volt törleszteni a hitelét, elveszti a lakhatási lehetõségét, ráadásul a ha az eladott ingatlanért befolyt pénz nem fedezi a tartozást, akkor a fennmaradt összeget a bank a végrehajtás után is követeli. Ezzel szemben az eszközkezelõs megoldással lezárul a folyamat, az állami társaság diszkont áron megveszi a lakást, a fennmaradt tartozást pedig a bankoknak ki kell vezetniük a könyveikbõl. A célra megvan a szükséges állami forrás: 2013-ban 33 milliárdot különítettek el, amibõl 23,5 milliárdot használtak fel, 2014-re pedig 37 milliárd áll rendelkezésre. Az átlagos ár, amin az Eszközkezelõ az ingatlanokat megveszi 7-7,5 millió forint – tette hozzá a miniszter.

Németh Lászlóné arról is beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a Panel III. nevû épületkorszerûsítési program a tervek szerint februárban indul. Az év elsõ felében a széndioxid-kvóta értékesítésbõl származó pénz lesz a panel-felújítási program fedezete, majd a második félévtõl megnyílik a lehetõség, hogy uniós forrásokat is hasznosítani lehessen erre a célra – mondta. Mint fogalmazott, a kormányzat számításai szerint 700 ezer panellakás van az országban, ebbõl eddig 300-320 ezret újítottak fel, illetve vannak ingatlanok, amelyeknél már megindult a folyamat. A Panel III. program tehát nagyjából 380 ezer lakásról szól.  Az állam által adott támogatás a felújításhoz szükséges pénz egyharmadát teszi ki, további egyharmadot a helyi önkormányzat, a harmadik harmadot pedig a lakástulajdonos teszi hozzá. Utóbbihoz kedvezményes hitel igényelhetõ majd.

A tárcavezetõ hangsúlyozta, tisztában vannak vele, hogy a panelek rendbehozatalával nem oldódik meg a lakásfelújítások problémája, mert más építõanyagból készült ingatlanoknál is felmerülhet ilyen igény. Jelenleg stratégiát készítenek, és ennek alapján tudják majd meghatározni, hogy mikor és milyen ütemben tudják támogatni az egyéb anyagból, illetve technológiával épült lakások, családi házak felújítását. Egyelõre az épületek teljes körû felmérése zajlik.

A 180 percben szó volt a Déli Áramlat nevû gázvezeték magyarországi szakaszának tervezésérõl is. Az orosz gázkitermelõ cég, a Gazprom elnöke, Alekszej Miller december közepén tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel a témában. Németh Lászlóné elmondta, a két fél megállapodott abban, hogy mindent az eredeti ütemnek megfelelõen fognak végrehajtani. A Gazprom és az MVM 50-50 százalékos tulajdonában álló Déli Áramlat Magyarország Zrt. írt alá a tervezõvel az építkezéshez szükséges tervekrõl szerzõdést. Arra, hogy ki készíti a terveket, Németh Lászlóné azt mondta, nem tud válaszolni, ez a kérdés a végrehajtásban érdekelt két cég, magyar ágon az MVM üzleti érdekéhez kapcsolódik, ezért, mint mondta, õket kell megkérdezni. 2020-ig felújítanák a korábbi programokból kimaradt 380 ezer panellakást A szakma szerint nem csak a panelek szorulnak felújításra

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!