2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Jelenlegi feltételek mellett a Raiffeisen nem adja el magyarországi leánybankjátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-09 12:28:20
Az utóbbi napokban terjedtek el a hírek az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank magyarországi leányvállalatának eladásáról. A vételi érdeklõdést Bécsben és Budapesten is megerõsítették, de a hírbe hozott Széchenyi Kereskedelmi Bank tulajdonosai egyértelmû vételi szándékukat nem jelezték. Szerda este az osztrák anyagbank mindent cáfolt.

A Magyar Hírlap hétvégi számában lehetett elõször olvasni arról, hogy az osztrák Raiffeisen Bank ajánlatot kapott Magyarországról itteni leánybankjára – idézte fel a történteket a 180 perc összeállítása. A napilap szerint a vevõ az egy fiókkal és százszor kisebb mérlegfõösszeggel Széchenyi Kereskedelmi Bank lenne.

A Raiffeisen Bank az elmúlt négy évben minden alkalommal veszteséggel zárt, az osztrák anyabanknak csaknem 140 milliárd forintot kellett átcsoportosítani, hogy a magyar leányvállalat megfeleljen a szigorú pénzintézeti elõírásoknak. Palkó István, a portfolio.hu elemzõje szerint az egy eurós vételárról szóló hírek azt is jelenthették, hogy a vevõjelölt is bizonytalannak tartja a bank valós értékét.

Az osztrák Raiffeisen megerõsítette, hogy érkezett ajánlat a magyar érdekeltségre, míg az MNB alelnöke, Balog Ádám hétfõ reggel arról tájékoztatott, hogy nem érkezett jelzés a jegybankhoz a tranzakcióról. A Széchenyi Kereskedelmi Bank fõ tulajdonosa, Töröcskei István azt mondta: folyamatban lévõ ügyletrõl a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni.

A bank kisebbségi tulajdonosa a magyar állam. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden este az M1-en úgy fogalmazott: „Nagyon komoly eredményt értünk el az elmúlt években, amikor fegyelmezettebb lett a költségvetés gazdálkodása, 3 százalék alatt tartjuk a hiányt, megállt az adósságállomány növekedése. Miért kockáztassuk mindezt azzal, hogy egy viszonylag bizonytalan piacon egy egyelõre kellõképpen át nem vizsgált banki állományt vegyünk át és azt mûködtessük?”

A Raiffeisen tavaly év végén jelezte, fontolja visszavonulását az ukrán, a magyar és a szlovén piacról. Végül szerda este az osztrák anyabank azt közölte: a legutóbbi ajánlat alapos áttekintése után a Raiffeisen Bank International úgy döntött, hogy jelenleg, a mostani feltételekkel nem adja el magyarországi leányvállalatát. Nem válik meg magyarországi leánybankjától a Raiffeisen

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!