2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
ÁNTSZ: hamarosan itt az influenzajárványForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-12 10:13:59
Lassan megkezdõdik az influenzaszezon Európában, több országban már járvány van, ez Magyarországon néhány héten belül várható közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése alapján azt írták: az influenzaszerû tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáiban az elmúlt 5 hétben egyre nagyobb arányban azonosították az influenzavírust. A 2014 elsõ hetére vonatkozó jelentések szerint Portugáliában már kiterjedt influenzajárvány van, helyi járványokról számolt még be Franciaország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A figyelõszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntõen az influenza A(H1) és az influenza A(H3) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ezek a törzsek megtalálhatók az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, így mint az ÁNTSZ kiemelte - a védõoltás magas szintû védelmet nyújt a Magyarországon várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen. Még mindig nem késõ kérni az oltás beadását, mivel a védettség 10-14 nap alatt alakul ki - hangsúlyozták.

Az ECDC heti influenzajelentése az egyes országokban mûködõ figyelõszolgálatok adatait összesíti. Az adatok általában a figyelõszolgálatban részt vevõ háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi.

A hálózatban az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség minden tagállama részt vesz, kivéve Liechtensteint. Az orvosok az influenzaszerû tünetekkel vagy akut légúti fertõzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az európai figyelõszolgálati rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésrõl, az emelkedõ vagy csökkenõ tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!