2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Visszatérhet Magyarországra az Apollo TyresForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 14:47:35
Visszatérhet Magyarországra a gumiabroncsokat gyártó indiai Apollo Tyres - adta hírül csütörtökön a hvg.hu a Financial Times (FT) gazdasági napilapra hivatkozva.

Az FT cikke szerint az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyártó vállalat az Egyesült Államok és Kína helyett inkább Kelet-Európára és Délkelet-Ázsiára fókuszál, két új gyárat is építene ezekben a régiókban. A lap szerint a két gyár közül az egyik Magyarországon épülne fel.

Neeraj Kanwar, a cég ügyvezetõ igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a következõ négy évben 500 millió dollárt költenének a két új gyár felépítésére. A magyarországi helyszínnel erõsíthetnék a cég jelenlétét Európában és a volt szovjet tagköztársaságok területén - írta a hvg.hu.

A társaság 2008-ban már egyszer elõkészítette egy magyarországi gyár felépítését Gyöngyösön, ám akkor meghiúsult a fejlesztés. Az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc 2008. január 16-án jelentette be Újdelhiben, hogy az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyár 300 millió euró befektetésével Magyarországon, a gyöngyösi ipari parkban építi fel európai gyártóbázisát.

Az indiai cég magyarországi leányvállalata 2008. május 21-én földvásárlási opciót is szerzett a Gyöngyösi Ipari Parkban. A 45 hektáros területet az elõszerzõdés szerint összesen 673 millió forint nettó áron vásárolta volna meg az Apollo Tyres.

Azonban a fejlesztés, amely az ígéretek szerint kezdetben 900, majd 1500 embernek adott volna munkát, a helyi politikai csatározások kereszttüzébe került, végül nem valósult meg. A cég 2008. augusztus 14-én arról tájékoztatta a gyöngyösi önkormányzat által mûködtetett ipari park vezetését, hogy eláll a gumiabroncsgyár létesítésétõl. Az Apollo hivatalosan azzal magyarázta kivonulását, hogy a zöldmezõs beruházással kapcsolatos adminisztratív eljárások váratlan késedelmet szenvedtek.

A Fidesz helyi népszavazást kezdeményezett a gumiabroncsgyár-beruházás megakadályozása érdekében. Tatár László, a párt önkormányzati frakciójának vezetõje egy környezeti elõtanulmányra hivatkozott, amely szerint a gyártástechnológia során olyan policiklikus vegyületeket használtak volna, amelyeket 2009-tõl megtiltott az Európai Unió. Veszélyforrásnak látták a keletkezõ nagy mennyiségû ipari gumihulladékot, illetve a gyár nagy vízigényét is, amely álláspontjuk szerint veszélyeztette volna a Mátra természeti értékeit, a térség gyógy-idegenforgalmát, illetve a Mátraaljai Borvidék szõlõtermesztését.

A Fidesz a bírósági jóváhagyás után megkezdte a népszavazás elõkészítését, közben a beruházó elállt a tervétõl. Hiesz György a város akkori (szocialista) polgármestere szerint az akcióval a beszállítókat is ideszámítva közel 3 ezer munkahely létrehozását, mintegy 90 milliárd forintnyi, a helyi vállalkozásoknak is munkát biztosító beruházást akadályoztak meg.

Az Apollo Tyres a gyöngyösi kudarc után ugyan azt a tájékoztatást adta, hogy más magyarországi, illetve szlovákiai helyszínt keres a beruházás megvalósítására, ám a gyár azóta sem épült fel. Takács László, a gyöngyösi ipari parkot mûködtetõ cég többségi tulajdonosának ügyvezetõje csütörtökön az MTI érdeklõdésére úgy nyilatkozott: amennyiben az Apollo Tyres úgy dönt, hogy visszatér Gyöngyösre, szívesen fogadják.

Elmondta: ugyan ezúttal nem kereste meg õket az Apollo, ám tudomása szerint Gyöngyös szerepel a cég térképén. Ugyanis 2012-ben már újra érdeklõdtek az indiaiak egy Gyöngyös, illetve Gyöngyöshalász határában felépítendõ gyár lehetõségérõl.

Ez arra utal, hogy a térség megfelel az Apollo számára, ugyanis itt rendelkezésre áll a kellõ terület és a megfelelõ munkaerõ - vélekedett a Hatana Gyöngyös Ipari Park Fejlesztõ Kft. ügyvezetõje.

A gyöngyösi ipari park 75,5 százalékát birtokolja a három belföldi magánszemély által birtokolt Hatana Kft., míg 24,5 százalék a város önkormányzatáé.

Az Apollo Tyres jelenleg Indiában, Dél-Afrikában és Hollandiában rendelkezik gyártókapacitásokkal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!