2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Áttörést jelent az új mentésirányítási rendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-12 17:54:21
Az egészségügyért felelõs államtitkár szerint a jövõben célzottabb, hatékonyabb lehet az Országos Mentõszolgálat munkája.

Áttörésként értékelte az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) új mentésirányítási rendszerét az egészségügyért felelõs államtitkár kedden Budapesten.

Az Országos Mentõszolgálat munkája célzottabb, hatékonyabb lehet az új informatikai rendszernek köszönhetõen. Nagyban javul majd a mentés színvonala az országban - mondta Szócska Miklós az európai uniós forrásból megvalósuló új rendszer bemutató sajtótájékoztatóján. Közölte: jelenleg a szoftvereket telepítik, a rendszer betanítása zajlik.

Az egészségügyért felelõs államtitkár emlékeztetett, hogy 2007 óta a 2010-es kormányváltásig nem történt mentõgépkocsi-beszerzés, az elmúlt három évben azonban 120 mentõgépkocsit helyeztek üzembe.

Hozzátette, a kedden a mentõszolgálat Markó utcai telephelyén bemutatott öt mentõautó annak a kétszáznak az elõfutára, amelyet szintén ezen uniós program keretében vásárolnak, szerelnek fel és helyeznek üzembe. Szócska Miklós elmondta, ez az öt autó már el van látva azzal a fedélzeti alkalmazással, amely az új mentésirányítási rendszerhez kapcsolódik.

Az államtitkár felidézte, hogy a több elembõl álló uniós projekt a fentieken kívül hatvan mentõállomás felújítását, korszerûsítését és 22 újnak az építését tartalmazza.

Burány Béla, az OMSZ megbízott fõigazgatója úgy fogalmazott, hogy az új informatikai rendszer evolúciós ugrást jelent, ez a fejlesztés a mentõszolgálat legnagyobb lehetõsége. A teljes rendszert május 26-áig kell kiépíteni.

A mentésirányítási rendszer korszerûsítése nettó 1,92 milliárd forintba kerül, ez az eredetileg becsült összegnél nagyjából 400 millió forinttal alacsonyabb közbeszerzési ajánlat volt. Burány Béla ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a különbözetet természetesen felhasználják az elõre nem látható akadályok kiküszöbölésére.

A sürgõsségi ellátás fejlesztése címû projekt 10,9 milliárd forint uniós forrásból valósul meg, ez fedezi az új mentõautók beszerzését, mentõállomások építését, meglévõk felújítását, valamint oktatási és orvosi mûszerek vásárlását, valamint oktatólaborok kialakítás

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!