2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Influenzás idõszakban is fókuszban a gyógynövényekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-10 19:00:14
A farsangi bálokat azok élvezhetik önfeledten, akiket nem kapott el valamilyen megfázás, nátha, köhögés vagy akár a februárt veszélyeztetõ influenza.

Sok helyen olvasni az influenza járvány fenyegetésérõl, ám vannak, akik ennek ellenére nyugodtak lehetnek, hiszen ha szervezetünket kellõ módon tudjuk felkészíteni, megerõsíteni, akkor a járvány utol sem érhet minket. A lakosság egy része az influenza járvány ellen védõoltás beadatásával készül fel a járvánnyal fenyegetett idõszakra. Vannak, akik kiegészítõ terápiaként a természetben is megtalálható gyógynövényekben hisznek, melyek hatását irodalmi és népgyógyászati tapasztalatok támasztják alá. Az influenzás idõszak 3 legnépszerûbb gyógynövénye a kamilla, a hárs és a csipkebogyó.

A csipkerózsa áltermés, népies nevén a csipkebogyó elsõsorban magas C-vitamin tartalmáról ismert, emellett egyéb vitaminokat és értékes flavonoidokat és karotinoidokat is tartalmaz. Ha már megfáztunk, akkor tradicionálisan a tünetek enyhítésére alkalmazzák, ám a meghûléses megbetegedések megelõzésére is javasolt, ugyanis C-vitamin tartalma miatt kitûnõ vitaminpótló. A csipkebogyó – amit bicske, hecsedli és csitkenye elnevezéssel is szoktak illetni - C-vitamin, karotinoid- és flavonoid tartalma miatt antioxidáns hatással is rendelkezik. Egy fontos alapszabályt viszont be kell tartani! A termésbõl sose készítsünk forrázatot vagy fõzetet, ugyanis hõ hatására az aszkorbinsav egy része lebomlik. Célszerû inkább hosszabb ideig tartó, 10-30 perces langyos vagy hideg vizes kivonással azaz áztatással elkészíteni a teát.

Másik fontos gyógynövényünk a megfázásos idõszakban a kamilla. Virágzata (Matricariae flos) hivatalos drogként szerepel a Magyar és az Európai Gyógyszerkönyvekben. Legfontosabb hatóanyagai az illóolajok (kamazulén és proazulének), illetve nem illékony hatóanyagok közül a flavonoidok. Elsõsorban ezeknek a vegyületeknek köszönheti a kamilla gyulladáscsökkentõ és antiszeptikus hatását. A kamilla régóta ismert gyógynövény, virágzata számos teakeverék és kozmetikai készítmény egyik fõ alkotója. Forrázással készült teája nyugtató és gyulladáscsökkentõ hatással rendelkezik, ezért kiválóan alkalmazható toroköblítõként is. Meghûlés esetén izzasztó hatása miatt alkalmazzák. Légúti megbetegedésekkor, légúti hurutoknál forrásban lévõ vízzel leöntve, gõzét belélegezve inhalációra is alkalmazható.


A hársfa mint gyógynövény hatástanilag a meghûléses megbetegedések elleni védekezés egyik legösszetettebb gyógynövénye. A kis- és nagylevelû hárs virágzata (Tiliae flos) a Magyar és Európai gyógyszerkönyvekben hivatalos drogként szerepel. Drogja flavonoidokat, cserzõ- és nyálkaanyagokat tartalmaz, melyeknek köszönhetõen izzasztó és enyhe nyugtató hatással rendelkezik, valamint elõsegíti a szervezet ellenálló képességének fokozását. A hársfa virágzatából készült forrázatot elsõsorban meghûléses megbetegedések esetén nyálkaoldó, köptetõ és izzasztó hatása miatt alkalmazzák. Nyálkatartalma révén a tea mérsékli a torokfájás, enyhíti a köhögési ingert. A hársfa teával történõ inhalálás hatásosan csökkenti a megfázásos tüneteket.

Köhögés csillapítására komplex étrend kiegészítõ készítményként javasolt a lándzsás útifû szirup alkalmazása. A termék fõ összetevõje a lándzsás útifû kivonata, amelyet más felsõ légútra ható gyógynövények kivonataival dúsítoanak. Az immunrendszer védelmét a termék C-vitamin tartalma segíti. A lándzsás útifû az egyik legismertebb népies házi szer, amelyet belsõleg felsõ légúti gyulladás, légcsõhurut enyhítésére, köhögés csillapítóként használnak. Hatása összetett, a légúti nyálkahártyára és a bronchusok simaizomzatára is pozitívan hat. A termék egyéb összetevõi mint például a kakukkfû enyhíti a felsõ légúti megbetegedéseket, a hársfa virága mérsékli a köhögést, az édesgyökér, az orvosi ziliz és a mórmályva virág pedig csökkenti a torok fájdalmát, enyhíti a köhögést.

A termék mézzel van édesítve, amely a megfázásos és felsõ légúti betegségek legismertebb ellenszere. A fenti gyógynövények és azokból elõállított készítmények mellett nagyon fontos egyéb módon is védekezni a meghûlés ellen. Tegyünk nagyobb sétákat, legfõképpen napsütésben, öltözködjünk rétegesen, figyeljünk a megfelelõ folyadékbevitelre, ami elsõsorban víz vagy meleg tea legyen, táplálkozzunk változatosan és várjuk optimistán, hogy elõbb utóbb beköszönt újra a tavasz!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!