2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Dobozos jégkrémek: Ugyanannyi levegõt kapunk, mint fagyitForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-18 17:37:58
Egy független felmérés szerint a legtöbb jégkrém térfogatának fele levegõ.

Német jégkrém-teszt: az édességek nagy részét "felpumpálják"


A vizsgált vanília jégkrémek térfogatának fele levegõ volt az egyik német fogyasztóvédelmi magazin tesztjében.

22 terméket vettek górcsõ alá, köztük több olyat, amelyek itthon is megvásárolhatóak. Jó minõsítést mindössze egy jégkrém kapott, kielégítõt pedig három. Kilenc jégkrém lett "megfelelõ", és ugyanennyi érdemelt "hiányos" minõsítést.

A 22 termék közül egy Franciaországban gyártott amerikai jégkrém kapott jó minõsítést, mert annak volt a legmagasabb a tejszíntartalma, növényi zsiradékot nem használnak a gyártásakor, és vaníliakivonat van benne, nem aroma. A vizsgált desszertek közül ugyanakkor ez volt a legdrágább.

"Nagyon jó" minõsítést egy jégkrém sem kapott. A többinél, tehát amelyek "kielégítõ", "megfelelõ" vagy "hiányos" minõsítést kaptak, egyebek mellett azt kifogásolták, hogy félrevezetõ volt a dobozon lévõ leírás - nem jelölték megfelelõen például azt, pontosan milyen adalék biztosítja a vaníliás ízt. Volt olyan termék, amelynek hiányzott az eredetigazolása, szintetikus vaníliával hamisították, vagy megváltoztathatóak bizonyos információk a csomagolásán, például a szavatossági idõ.

A hozzáadott levegõ aránya a "jó" minõsítést kapott terméknél 22 százalék volt, az összes többinél viszont 100 százalék körüli. Az alacsony levegõtartalmú jégkrémek lassabban olvadnak, találásuk elõtt várni kell pár percet, hogy adagolhatóak legyenek. A teszt leírásában ugyanakkor hozzáteszik, hogy a hozzáadott levegõ mértékét nem vették figyelembe az értékelésnél, ez ugyanis, ahogy fogalmaznak, ízlés kérdése.

A felmérést a német Stiftung Warentest magazin készítette, ami több mint négy évtizede jelenik meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!