2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Halál a munkahelyen: ez a leggyakoribb okForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-29 06:09:11
Tavaly 53 ember veszítette életét munkavégzés közben Magyarországon, ebbõl 6 halálos kimenetelû munkahelyi balesetet regisztráltak a fõvárosban - ismertette Budapest Fõvárosi Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve munkavédelmi igazgatóhelyettese sajtótájékoztatón hétfõn Budapesten.

Velicsek Ildikó, a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapján tartott rendezvényen kiemelte: a legtöbb halálos munkabaleset az építõiparban fordul elõ, a magasból történõ leesés következtében, ezt követi a mezõgazdaság.

Az adatokról megjegyezte, hogy több ide sorolt halálos baleset 2012-ben történt, de a vizsgálatok elhúzódása miatt a tavalyi statisztikában jelennek meg.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egységes munkavédelemben a foglalkozási megbetegedésben elhunytakat is meg kell említeni. Budapesten 2013-ban két foglalkozási eredetû halálos megbetegedés fordult elõ, mindkettõ azbeszt okozta daganat egykori hajógyári dolgozóknál - közölte. Rámutatott, hogy a bejelentési fegyelem e téren nagyon rossz, az ilyen megbetegedést a diagnosztizáló orvosok gyakran elmulasztják bejelenteni a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.

Velicsek Ildikó elmondta: a hatóság a súlyos munkabaleseteket, ahogyan a halálosakat is, köteles kivizsgálni. Tavaly több mint háromezer, három napon túl gyógyuló fõvárosi munkabalesetrõl készült jegyzõkönyvet vizsgáltak át, és ha indokolt volt, ott soron kívüli ellenõrzést tartottak. Budapesten a veszélyes tevékenységet folytató üzemek ellenõrzésére külön hangsúlyt helyeznek. A megtörtént halálos munkabalesetek között említette, amikor egy parkfenntartó cég dolgozója darázscsípés miatt azért halt meg a mentõben, mert nem volt a helyszínen ellenanyag. A halálos balesetek megelõzése a dolgozók és munkáltatók mellett a foglalkozás egészségügyi dolgozók és munkavédelmi szakemberek közös felelõssége - mutatott rá.

Április 28-án van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja, a szakszervezet ebbõl az alkalomból a munkahelyi védelem és biztonság fontosságára kívánja felhívni a figyelmet - mondta Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetõje. Hozzátette: a munkavédelmi szabályok betartása a munkavállaló és a munkáltató közös érdeke és felelõssége, tavaly több mint 17 ezren szenvedtek valamilyen balesetet munkavégzés közben. A Liga Szakszervezetek szerint a halálos munkabalesetek száma elfogadhatatlanul magas. Míg az elmúlt három évben folyamatosan csökkent a munkabalesetben elhunytak száma, addig tavaly hirtelen megugrott - mondta. Fiedler Péter tájékoztatása szerint a Liga Szakszervezetek a megelõzés céljával ingyenes munkavédelmi szolgáltatást nyújt. A tagok bejelentésére munkavédelmi szakértõt delegálnak az érintett munkahelyre, aki felméri és a munkáltatóval közösen megpróbálja megoldani a helyzetet. Ha ez nem sikerül, további lépéseket tesznek - mondta.

A Belgrád rakparton megtartott eseményen felállították a munkabalesetben elhunyt ismeretlen munkavállaló sírját, amely egy ásóból, fejszébõl és munkavédelmi sisakból készített kereszt, és egy betonoszlopra magasnyomású vízzel - úgynevezett inverz graffiti technikával - emléktáblát létesítettek.

Az emléknapot 2003. óta az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) kezdeményezésére tartják, Magyarországon 2012-ben nyilvánították hivatalosan emléknappá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!