2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Akác és pálinka: ezt tervezi a magyar kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-11 19:43:37
A magyar akác az hozzánk kötõdik, szerepel a dalainkban, alapanyaga a kiváló akácméznek, így meg kívánjuk védeni - mondta a Duna Közbeszédben V. Németh Zsolt.

Internetes aláírásgyûjtést indított a Fidesz, az online petíció fókuszában három fõ terület áll: a magyar föld, a szabad pálinkafõzés és a magyar akác megvédése. A Fidesz azért indított kampányt megvédésükért, mert úgy látják, hogy az EP-választások közeledtével az unió több fronton is támadást indított Magyarország ellen.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelõs államtitkár a Duna Közbeszédben hangsúlyozta: a magyar akác hozzánk kötõdik, szerepel a dalainkban, alapanyaga a kiváló akácméznek, így meg kívánjuk védeni, s az e fajta uniós szabályozásokat feleslegesnek tartjuk. „Ez túlmegy azokon a kerteken, s nincsenek összhangban azzal az elvvel, amely alapján az EU hajdanán létrejött” – mondta az államtitkár.

A vidékfejlesztésért felelõs államtitkár kitért arra, hogy szerdán az akác ügye is téma volt Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének tárgyalásán, ahol Orbán Viktor kegyelmet kért a magyar akácnak, s Magyarország kedvezõ ígéretet kapott Barrosotól.

V. Németh Zsolt a pálinkafõzéssel kapcsolatban kijelentette, megtalálják a jogi megoldást arra, hogy hungarikumunk a pálinka megmaradjon. „Az EU szeszrõl beszél, és piacvédelemrõl, mi pedig hungarikumról és hagyományról” – nyilatkozta. Hozzátette: ezeken a területeken szabad teret kell adni a tagállamoknak.

Az államtitkár közölte: „dolgozunk azon, hogy a mai helyzethez hasonló az továbbra is fennmaradhasson”. A lehetõségekrõl kifejtette: egyfelõl kiróhatjuk a jövedéki adót, másfelõl viszont támogatást adunk, akár a személyi jövedelemadóban, akár a hungarikumra való tekintettel, s ezzel a maihoz közel állapot létrehozható – nyilatkozta a Duna esti mûsorában V. Németh Zsolt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!