2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Egységesített mentõegységekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-30 16:13:45
Tíz nyelven, 720 fõtõl kérhetünk segítséget, ha rendõrre, mentõre, tûzoltóra, katasztrófavédõkre van szükségünk.

Az Egységes Segélyhívó Rendszer legnagyobb elõnye, hogy kiszûrhetõk vele az álhívások és valós idejû adat- és hangkapcsolatot biztosít a készenléti szervek érintett szereplõi között.

Május 8-a óta, ha egy bajba jutott tárcsázza a 112-es számot, a miskolci vagy a szombathelyi hívásfogadó központban lévõ operátor jelentkezik a vonal túlvégén.
„Tanulékony” térkép

A telefon felvételével egy idõben a munkatárs egyik monitorján megjelenik az elektronikus adatlap a segélykérõ hívószámával és az idõadatokkal, a másik kijelzõjén pedig egy térkép, amelyen az a terület látható, ahonnan a hívást kezdeményezték.

Az operátor kérdéseket tesz fel, majd ennek nyomán a rendszer meghatározza, hogy mely készenléti szerv melyik megyei tevékenységirányítójának a beavatkozása szükséges. A segítõ dolgozó ekkor egy klikkeléssel célzottan elküldheti az adatlapot az adott irányító központba – tudtuk meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Fõosztályától.

A térképészeti alkalmazás „tanulékony”, így az sem okoz gondot, ha a hívó XY-t nevezi meg helyszínként, amely a helyiek számára egyértelmû, ám a miskolci központ munkatársának nem feltétlenül, illetve a térképen sem fellelhetõ ebben a formában.
A modernizálás a következõ

A 112-es szám Európa-szerte ingyenesen hívható. Az ESR-112 projekttel párhuzamosan az Országos Mentõszolgálat mentésirányítási rendszere, gépparkja és a mentõállomások is megújulnak. Hajdú-Bihar megyében a debreceni és a püspökladányi mentõállomásokat modernizálják hamarosan – nyilatkozta Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója. – A kivonulást gyorsítja majd az új, önmûködõ garázskapuk beépítése és azok az építészeti átalakítások, melyek csökkentik a távolságot a kivonuló személyzet és a garázs között. Az állomásokon várható a nyílászárók cseréje, a hõszigetelés, illetve a fûtésrendszer korszerûsítése, és a belsõ környezet javítása is, több helyen napkollektorokat helyeznek a tetõre. A jövõben valamennyi megyeszékhelyen készségfejlesztõ, úgynevezett „skill-laborok”-at és egy szimulációs központot alakítanak ki, ahol az alapfogások elsajátítását, begyakorlását tanulhatják meg a mentésben résztvevõk.

Hajdú-Biharban a program keretében kilenc gépjármûvet állítanak szolgálatba, melyek közül ötöt már átadtak Püspökladánynak, Egyeknek, Biharkeresztesnek, Nyírábránynak és Polgárnak. Két mentõgépkocsi érkezik Hajdúnánásra és Létavértesre, míg egy esetkocsi Berettyóújfalura és egy Debrecenbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!