2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Kerékpárosok figyelem!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-04 09:08:31
A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelõzési Bizottság a biztonságos közlekedés és a balesetek megelõzése érdekében néhány jó tanáccsal szolgál a kerékpárosok részére.

A közlekedésben részt vevõk közül a gyalogosok mellett a kerékpárosok vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedõk közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvetõ közlekedési szabályokkal, amit az is bizonyít, hogy az esetek jelentõs részében a kerékpáros szabályszegõ magatartása járul hozzá a balesetek bekövetkeztéhez.

Néhány jó tanács kerékpárosoknak:

Ellenõrizzék a kerékpár kormányát, a világítóberendezéseket, a féket (külön az elsõ-hátsó féket).

Állítsák be az ülést, figyelve arra, hogy ne legyen túl magas, mert például ha a hirtelen fékezés után nem ér le a lábunk, könnyen felborulhatunk.

A közlekedés minden résztvevõjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos hogy megfelelõen legyen kivilágítva kerékpárjuk.
Fel kell szerelni: elõre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával, hátra piros fényt adó helyzetjelzõ lámpával, hátul egy nem háromszög alakú piros fényvisszaverõvel, kerekenként 1 db borostyánsárga színû küllõprizmával.
A kivilágítatlanul közlekedõ kerékpárost csak 37 méterrõl veszi észre az autós, a prizmát, fényvisszaverõ szalagot már 50-60 méterrõl is észleli a gépjármûvezetõ, a kivilágított kerékpáros pedig 500 méterrõl is látható, ami jelentõsen csökkenti a baleseti kockázatot.
2007. június 1-tõl bevezették, hogy lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárral közlekedõknek (amellett, hogy kétkerekût a jogszabályban meghatározott módon ki kell világítania) fényvisszaverõ mellényt kell viselnie!

Testi épségünk megóvása érdekében lehetõség szerint viseljünk sisakot és térdvédõt. Sisak nélkül a bukások és egyéb balesetek súlyos fejsérüléseket okozhatnak. Ügyeljünk a megfelelõ öltözékre! A kabáton legyen fényvisszaverõ csík, vagy viseljünk feltûnõ színeket.

Kerékpárral a kerékpárúton vagy a kerékpársávon kell közlekedni. Ahol ilyen nincs, ott a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán kell közlekedni. Ahol az úton nincs kerékpársáv és nincs leállósáv sem és az útpadka kerékpározásra alkalmatlan (feltéve, hogy a közúti jelzés nem tiltja) ott kerékpárral az úttesten szabad közlekedni.

A kijelölt gyalogos-átkelõhely elõtt szálljanak le kerékpárjaikról.

A forgalomba való bekapcsolódás elõtt gyõzõdjenek meg annak veszélytelenségérõl.

Mint minden jármûvezetõre, így a kerékpárosokra is vonatkozik az, hogy ittas állapotban NE KÖZLEKEDJENEK jármûvükkel.

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelõzési Bizottság

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!