2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Idénymunka: ezekre érdemes figyelniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-05 09:31:08
Régen napszámnak hívták, van, aki ma is ezt a kifejezést használja, pedig összefoglaló néven egyszerûsített munkavégzésnek, idénymunkának vagy alkalmi munkának nevezik. A magukra valamit is adó kézi munkaigényes vállalkozásoknak, példádul a gyümölcstermesztésben, már eszükbe sem jut, hogy a dolgozóikat feketén foglalkoztassák. Szerintük is lehetne azonban még egyszerûsíteni az úgynevezett egyszerûsített foglalkozásokon.

Az egyszerûsített foglalkoztatáson belül külön kategóriát képez a mezõgazdasági idénymunka, a turisztikai (például idegenvezetõ, portás), illetve a filmipar területén való foglalkoztatás (statiszta). A bejelentési kötelezettség minden esetben kötelezõ, a munkavégzõt a munkavégzés elõtt regisztrálni kell az adott napra az adóhivatalnál – magyarázta Dr. Lórodi László munkajogász a Kossuth rádió Napközben címû keddi mûsorában.

Az alkalmi foglalkoztatásnál – a mezõgazdasági idénymunkát leszámítva – van egy olyan kikötés, hogy öt napot lehet csak egymás után ledolgozni, egy hónapban maximum 15, egy évben pedig legfeljebb 90 napot szabad csak tevékenykedni egy munkáltatónál. Több esetében duplikálódik ez a szám. Mezõgazdasági idénymunka során akár 120 napot is le lehet dolgozni egyben – mutatott rá.

Magyarországon a mezõgazdasági és turisztikai idénymunka után 500 forintot, alkalmi munkánál 1000 forintot, filmstatiszta esetén pedig 3000 forintot kell a munkáltatónak minden munkavállalója után fizetnie.

A munkajogász ugyanakkor tisztázta: az is elmehet idénymunkára, akinek máshol van munkaviszonya, sõt akár munkanélküli ellátásra való jogosultság mellett is dolgozhat, hiszen az utána befizetett járulék csak a baleseti ellátásra jogosítja fel az egyszerûsített foglalkoztatás esetén – emelte ki.

Ha egy céget azonban mégis feketemunkán kapnak, akkor a büntetés százezres nagyságrendtõl egészen sokmillióig terjedhet, illetve a cég a következõ 3 évre kizárja magát az összes uniós és nem uniós pályázatból – nyomatékosította Dr. Lórodi László.

Külföldön óvatosabban

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófõosztályának vezetõje a mûsorban részletesen beszélt a külföldi munkavállalás lehetõségeirõl. Leszögezte: minden magyar állampolgárnak törekednie kell a biztonságra, így érdemes írásban munkaszerzõdést kötni, amely alapján igazolni lehet a legális munkavégzést.

Kiutazás elõtt tájékozódni kell – folytatta, és le kell ellenõrizni a kinti munkaadót, megnézve a honlapján, vagy telefonon, illetve e-mailen felvenni vele a kapcsolatot. Érvényes okmányok nélkül nem szabad kiutazni, a hivatalos papíroknak pedig minden esetben csak a másolatát érdemes átadni a munkaadónak, az eredetit soha – húzta alá.

Kaleta Gábor felhívta a figyelmet, hogy a különbözõ országoknak sajátos szabályai vannak az alkalmi munkára vonatkozóan, amelyek megtalálhatók a konzuli szolgálat honlapján.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!