2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A környezetvédelem jelene és jövõjeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-09 14:47:33
A Nagyváradi Egyetem és Debreceni Egyetem kutatói közös konferenciával ünnepelték a környezetvédelmi világnapot Nagyváradon.

Energiatakarékosság, a helyi erõforrások minél szélesebb körû felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképzõdés csökkentése és a környezetszennyezés megelõzése – ezek az ENSZ által 1972-ben alapított környezetvédelmi világnap legfontosabb célkitûzései. A föld több mint 100 országában szerveztek programokat június 5-én, hogy felhívják a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elõsegítsék az együttgondolkodást és a közös cselekvést, valamint terjesszék a fenntartható fejlõdés eszméjét.

A Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Kara és a Debreceni Egyetem Mezõgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara ötödik alkalommal tartott a környezetvédelem világnapján konferenciát Nagyváradon.

A rendezvény segíti a környezet és agrártudományok területén a térségbeli – román és magyar – tudományos, szakmai közösségek kapcsolatainak ápolását, lehetõséget biztosít a pályakezdõ fiatal oktatóknak, kutatóknak, doktoranduszoknak és hallgatóknak a nemzetközi konferencián való részvételre, illetve más kutatókkal való kapcsolat kialakítására. A tanácskozás szervezõbizottságának tagjai: Ioan Chereji, Jávor András, Komlósi István, Ioan Jelev, Cornel Domuta, Pepó Péter és Csép Miklós professzorok.

A Nagyváradi Egyetemen tartott „Enviromental protection – present and future” címû angol nyelvû konferencián 79 román és magyar, fiatal kutató, hallgató mutatta be kutatási eredményeit angol nyelvû elõadás, illetve poszter formájában.

A tehetséges fiatalok a környezetvédelem különbözõ területein végzett kutatásaikkal mutatkoztak be. A jelenlévõk többek között megismerhették: a fenntartható növénytermesztés alkalmazása õszi búzánál különbözõ ökofiziológiai vizsgálatokkal folytatott kutatások eredményeit, elõadást hallhattak a biológiai védekezési módszerekrõl a szõlõ esetében, láthatták a biodízel elõállítására használt növényi olajokból készített bemutató anyagot. A rendezvény a környezeti viszonyok és a bor kapcsolatát bemutató elõadással, illetve Dobrudzsa borvidék termékeinek megismerésével zárult.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!