2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Kicsavarni senki kezébõl nem fogják a cigarettát?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-10 14:55:19
Már jóval a tilalom bevezetése elõtt tanúja volt, amint a fõépület bejáratánál tartózkodó biztonsági õr nagy összegû bírságot helyezett kilátásba, amennyiben a cigarettával belépõ férfi nem nyomja el azonnal a csikket...

Ami korábban megszokott látványt jelenthetett, mára már a múlté, még az udvaron sem lehet bûntetlenül füstölni a Kenézy Gyula Kórházban. Milyen intézmény küzdhetne jobban a dohányzás káros hatásai ellen, mint egy egészségügyi? – fogalmazta meg a költõi kérdést Lampé Zsolt a Kenézy-kórház orvos-szakmai vezérigazgató-helyettese szerdai tájékoztatójuk elõtt.

Az intézmény teljes területén szeptember elejétõl tilos a dohányzás, amit azonban még saját dolgozóikkal is el kell fogadtatniuk. Ennek egyik állomása volt a tegnapi szakmai nap, melyet az egészségügyi holdinghoz tartozó tagvállalatok tartottak az érdeklõdõknek a dohányzás veszélyeirõl, tüdõgyógyászati kockázatairól, valamint a dohányzásról való leszokásról.

Mint, azt Lampé Zsolt az intézményt mûködtetõ holding szakmai vezérigazgató-helyettese megfogalmazta, kicsavarni senki kezébõl nem fogják a cigarettát, de a biztonsági õrök megkérik a az illetõt, hogy hagyja abba a dohányzást.

Ugyanezt megkövetelik a kórtermekben és a folyosókon, a dolgozóik is rá fognak szólni a cigarettázókra. Annál is inkább, mert a közöttük végzett felmérés szerint 70 százalékuk óhajtott füstmentes munkahelyen dolgozni.

A maradék 30 százalék leszoktatása nem lesz könnyû feladat, (ehhez minden segítséget megkapnak), de nem reménytelen, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy inkább a betegek szegik meg a tilalmat.

A kórházban türelmesek, tudják, szankciókkal sem lehet azonnali eredményt elérni, hosszan tartó nevelési folyamat végén juthatnak el odáig, hogy már nem kell senkit figyelmeztetni a tilalomra.

Már most sem olyan rossz a helyzet, mint várni lehetett, mert szerda délután egy félóra leforgása alatt egyetlen renitenssel nem lehetett találkozni a kórház udvarán, amit a portás is megerõsített: nem kellett még senkire rászólnia, hogy a kapuban nyomja el a cigarettát.

Némiképp magyarázat erre, amit egy nem ott dolgozó, de a Kenézyben gyakran megforduló középkorú hölgy mondott el példaként. Már jóval a tilalom bevezetése elõtt tanúja volt, amint a fõépület bejáratánál tartózkodó biztonsági õr nagy összegû bírságot helyezett kilátásba, amennyiben a cigarettával belépõ férfi nem nyomja el azonnal a csikket, amit a figyelmeztetett elnézést kérve azonnal meg is tett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!